Ikea gaat producten maken van zwerfplastic

© Getty Images

Ikea heeft zich aangesloten bij NextWave, een initiatief om van oceaanplastic nieuwe producten te maken. Plasticafval in de oceaan wordt vaak ingeslikt door vissen en komt zo in de voedselketen terecht.

‘Samen met andere NextWave-bedrijven ontwikkelen we een wereldwijd netwerk van toeleveringsketens van oceaanplastic’, zegt Lena Pripp-Kovac, duurzaamheidsmanager bij Ikea Group. ‘We leren zo van elkaar en halen maximaal voordeel uit de samenwerking.’

Het bedrijf wil niet alleen producten maken van oceaanplastic, maar ook initiatieven nemen om te voorkomen dat plastic uiteindelijk in de oceanen belandt.

Tien bedrijven

NextWave Plastics is in 2017 gelanceerd als onderdeel van de inspanningen van de Verenigde Naties om het Duurzame Ontwikkelingsdoel 14 te halen rond de bescherming van de oceanen. Computerfabrikant Dell Technologies en non-profitorganisatie Lonely Whale waren betrokken bij de oprichting.

Het bedrijf wil niet alleen producten maken van oceaanplastic, maar ook initiatieven nemen om te voorkomen dat plastic uiteindelijk in de oceanen belandt.

‘Geen enkel bedrijf kan dit plasticprobleem alleen oplossen, zegt Kevin Brown van Dell Technologies. ‘We verwelkomen nieuwe bedrijven en hopen dat er zich nog meer aansluiten bij de missie van NextWave.’

Inmiddels hebben tien bedrijven zich bij het initiatief aangesloten. Die bedrijven liggen volgens NextWave op schema om tussen nu en 2025 te voorkomen dat minimaal 25.000 ton plastic (vergelijkbaar met 1,2 miljard plastic flesjes) in de oceaan terechtkomt.

Elk jaar belandt zo’n 12 miljoen ton nieuw plastic in de oceanen en momenteel drijft er 86 miljoen ton.

Ocean Cleanup

Eerder deze maand werd vanuit San Francisco de Ocean Cleanup gelanceerd , een project van Nederlander Boyan Slat.

De door hem ontwikkelde installatie moet plastic opruimen bij de Great Pacific Garbage Patch, een drijvende vuilnisbelt van plastic in het noordelijk deel van de Grote Oceaan. Als de testinstallatie goed werkt, zullen er meer worden ingezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content