Iedereen moet kunnen ontwerpen. Dat is het uitgangspunt van Thomas Lommée (1979) in zijn onderzoeksproject OpenStructures, dat hij voorstelt in het Hasseltse Z33. Als basis heeft hij een gemeenschappelijk geometrisch raster ontwikkeld, dat door iedereen opgevraagd en toegepast kan worden.

De basis is de cel. Daarna volgen het stuk, het orgaan, het systeem en het organisme. Zo biedt OpenStructures de mogelijkheid om zowat alles te ontwerpen, van simpele huishoudapparaten tot volledige woningen.

Met de basiscel kan iedereen in principe aan de slag. Daarom heeft Lommée een aantal collega-ontwerpers uitgenodigd om een ontwerp te maken binnen OpenStructures.

Duurzaam

Naast democratisch wil OpenStructures ook duurzaam zijn. "De ontwerpen die binnen het systeem gerealiseerd worden zijn uiterst divers en flexibel. Het is een vorm van collectieve Meccano, alles kan gecombineerd worden met elkaar", stelt Thomas Lommée. Hierdoor krijgen voorwerpen een veel langere, bijna eindeloze levenscyclus.

En dat is volgens Lommée broodnodig. "Enerzijds raken de natuurlijke bronnen stilaan op en anderzijds is er een overschot aan afvalmaterialen. Het is niet enkel tijd om onze manier van consumeren te herdenken maar ook om de levenscyclus van producten te herdefiniÃ"ren. De duurzaamheid van een product wordt nu vaak afgemeten aan hoe lang dat product gebruikt kan blijven."

Inspiratie haalde Lommée in de wereld van de software. Naast gesloten softwaresystemen met dure licenties bestaat er namelijk ook Open Source software. Die kan door iedereen gebruikt én verder ontwikkeld worden, aangezien de broncode voor iedereen toegankelijk is. OpenStructures is de fysieke vertaling van deze open werkwijze.

OpenStructures loopt tot 13 december 2009 in de huisjes van het Hasseltse Z33.

Elien Haentjens

Iedereen moet kunnen ontwerpen. Dat is het uitgangspunt van Thomas Lommée (1979) in zijn onderzoeksproject OpenStructures, dat hij voorstelt in het Hasseltse Z33. Als basis heeft hij een gemeenschappelijk geometrisch raster ontwikkeld, dat door iedereen opgevraagd en toegepast kan worden. De basis is de cel. Daarna volgen het stuk, het orgaan, het systeem en het organisme. Zo biedt OpenStructures de mogelijkheid om zowat alles te ontwerpen, van simpele huishoudapparaten tot volledige woningen. Met de basiscel kan iedereen in principe aan de slag. Daarom heeft Lommée een aantal collega-ontwerpers uitgenodigd om een ontwerp te maken binnen OpenStructures. DuurzaamNaast democratisch wil OpenStructures ook duurzaam zijn. "De ontwerpen die binnen het systeem gerealiseerd worden zijn uiterst divers en flexibel. Het is een vorm van collectieve Meccano, alles kan gecombineerd worden met elkaar", stelt Thomas Lommée. Hierdoor krijgen voorwerpen een veel langere, bijna eindeloze levenscyclus.En dat is volgens Lommée broodnodig. "Enerzijds raken de natuurlijke bronnen stilaan op en anderzijds is er een overschot aan afvalmaterialen. Het is niet enkel tijd om onze manier van consumeren te herdenken maar ook om de levenscyclus van producten te herdefiniÃ"ren. De duurzaamheid van een product wordt nu vaak afgemeten aan hoe lang dat product gebruikt kan blijven."Inspiratie haalde Lommée in de wereld van de software. Naast gesloten softwaresystemen met dure licenties bestaat er namelijk ook Open Source software. Die kan door iedereen gebruikt én verder ontwikkeld worden, aangezien de broncode voor iedereen toegankelijk is. OpenStructures is de fysieke vertaling van deze open werkwijze.OpenStructures loopt tot 13 december 2009 in de huisjes van het Hasseltse Z33.Elien Haentjens