In onderstaand filmpje toont Andrew Mumford, medeoprichter van Permaculture South Africa, hoe een 'earthbag'-huis in elkaar zit. De techniek is niet nieuw, maar wordt nu wel volop gebruikt in de Zuid-Afrikaanse gemeenschap waar Mumford verblijft.

Het idee is simpel: polypropeen zakken worden gevuld met zand en een tikkeltje cement en water. Vervolgens worden de zakken opgestapeld in concentrische cirkels, zodat de muren steeds hoger worden. Tussen twee lagen zakken in komt prikkeldraad, om meer grip te creëren. Een laagje pleister erover en het huis is klaar, twee weken nadat je met de bouw bent begonnen.

Behalve de lage kost en de snelheid van het proces, is de methode ook nog eens handig omdat iedereen het kan. Mensen die in verafgelegen gebieden wonen, kunnen nu dus zelf hun huis bouwen: "We kunnen het als we samenwerken als gemeenschap." (EK)

In onderstaand filmpje toont Andrew Mumford, medeoprichter van Permaculture South Africa, hoe een 'earthbag'-huis in elkaar zit. De techniek is niet nieuw, maar wordt nu wel volop gebruikt in de Zuid-Afrikaanse gemeenschap waar Mumford verblijft.Het idee is simpel: polypropeen zakken worden gevuld met zand en een tikkeltje cement en water. Vervolgens worden de zakken opgestapeld in concentrische cirkels, zodat de muren steeds hoger worden. Tussen twee lagen zakken in komt prikkeldraad, om meer grip te creëren. Een laagje pleister erover en het huis is klaar, twee weken nadat je met de bouw bent begonnen.Behalve de lage kost en de snelheid van het proces, is de methode ook nog eens handig omdat iedereen het kan. Mensen die in verafgelegen gebieden wonen, kunnen nu dus zelf hun huis bouwen: "We kunnen het als we samenwerken als gemeenschap." (EK)