Om de impact van klimaatverandering te tonen, liet de Tsjechische ontwerper Jan Ctvrtník de meer dan zeventig jaar oude vaas van de Fin Alvar Aalto ineenkrimpen. Hij won er een wedstrijd mee op de website van het Nederlandse designcollectief Droog.

De in de eerste helft van vorige eeuw werkende Finse architect Alvar Aalto was een zoon van een cartograaf. Helemaal zeker is men er niet van, maar mogelijk is de vorm van de ondertussen vermaarde grillige Savoyvaas gebaseerd op de vorm van een Fins meer.

De eerste naam van de vaas zou eskimoerindens skinnbuxa -wat zoveel zou betekenen als de lederen broek van een Eskimovrouw- geweest zijn en dat zou dan weer een heel andere betekenis aan de vormgeving kunnen geven.

In ieder geval dacht de Tsjech Jan Ctvrntík, in het kader van een Climate Competition van Droog Design, verder op de piste van het Finse meer. Hij bedacht dat in die meer dan zeventig jaar tijd - tussen de eerste tekening en vandaag - het meer misschien al grotendeels uitgedroogd zou kunnen zijn en hij gaf de vaas virtueel een dubbele wand in glas mee.

"Klimaatverandering wordt meestal voorgesteld in cijfers en wetenschappelijke metingen. Om veranderingen aan te tonen is het goed om een referentiepunt te hebben," vindt Ctvrtník.

Bezoekers van de website www.droogdesign.nl waren in elk geval gecharmeerd, want een derde van hen verkoos zijn idee boven de andere.

Droog Design nam ondertussen contact op met glasproducten IIttala om te zien of het voorlopig compleet virtuele idee van Ctvrtník ook effectief gemaakt - en wie weet verkocht- zou kunnen worden.

Leen Creve

Om de impact van klimaatverandering te tonen, liet de Tsjechische ontwerper Jan Ctvrtník de meer dan zeventig jaar oude vaas van de Fin Alvar Aalto ineenkrimpen. Hij won er een wedstrijd mee op de website van het Nederlandse designcollectief Droog. De in de eerste helft van vorige eeuw werkende Finse architect Alvar Aalto was een zoon van een cartograaf. Helemaal zeker is men er niet van, maar mogelijk is de vorm van de ondertussen vermaarde grillige Savoyvaas gebaseerd op de vorm van een Fins meer. De eerste naam van de vaas zou eskimoerindens skinnbuxa -wat zoveel zou betekenen als de lederen broek van een Eskimovrouw- geweest zijn en dat zou dan weer een heel andere betekenis aan de vormgeving kunnen geven. In ieder geval dacht de Tsjech Jan Ctvrntík, in het kader van een Climate Competition van Droog Design, verder op de piste van het Finse meer. Hij bedacht dat in die meer dan zeventig jaar tijd - tussen de eerste tekening en vandaag - het meer misschien al grotendeels uitgedroogd zou kunnen zijn en hij gaf de vaas virtueel een dubbele wand in glas mee. "Klimaatverandering wordt meestal voorgesteld in cijfers en wetenschappelijke metingen. Om veranderingen aan te tonen is het goed om een referentiepunt te hebben," vindt Ctvrtník. Bezoekers van de website www.droogdesign.nl waren in elk geval gecharmeerd, want een derde van hen verkoos zijn idee boven de andere. Droog Design nam ondertussen contact op met glasproducten IIttala om te zien of het voorlopig compleet virtuele idee van Ctvrtník ook effectief gemaakt - en wie weet verkocht- zou kunnen worden. Leen Creve