Op 11 oktober krijgt het grote publiek voor de vierde keer de kans om binnen te gluren in meer dan 75 gebouwen in Vlaanderen en Brussel. Onder de noemer 'Van uitzicht tot inzicht...' nodigt het VAi (Vlaams Architectuurinstituut) architectuurliefhebbers uit om de meerwaarde van architectuur aan den lijve te ervaren.

Zo biedt architectuur een culturele meerwaarde. Een historische ook, als beeld van onze tijd. En ook de omgeving vaart er wel bij. Architectuur is dan ook pas architectuur als ze zo'n meerwaarde biedt. Ze moet meer dan zomaar een constructie met stenen zijn.

Volgens Jan De Vylder, van het bureau Jan De Vylder Architecten, is de Vlaming zich ook meer en meer bewust van zo'n degelijke architectuur. "Nu die publieke interesse er is, wordt het misschien tijd om na te denken over een vak architectuur op school? Dat zou mensen beter wapenen tegen de architectuureconomie die veel projecten in de handen schuift van grote projectontwikkelaars en sleutel-op-de-deurfirma's."

"Tegen die projecten heb ik op zich niets tegen. Maar hun klanten zouden ook kritischer mogen zijn. Dan zullen ook die firma's betere architectuur brengen. Deze middag kregen we het bezoek van een projectontwikkelaar die zei: "Wij voelen zelf dat we het anders moeten doen." Dat is toch wel iets nieuw: dat bouwpromotoren over de muur komen kijken."

Kritisch en to the point

Daarnaast hecht De Vylder veel belang aan de voorbeeldwoningen van autonome stadsbedrijven als AG Vespa in Antwerpen en AG SOB in Gent. "Ze mengen zich in een vraagstuk over hoe het goed zou kunnen zijn. Niet door regels op te leggen, maar door zelf de handen uit de mouwen te steken. Ze maken oefeningen met architectenbureaus. Mooie oefeningen, ook voor de architecten."

De Vylder ziet de Dag van de Architectuur als een soort voorbeeld voor de lessen architectuur. "To the point en kritisch. Dat is de informatie tijdens de Dag van de Architectuur. En dat zou ook de insteek van de lessen architectuur moeten zijn. Zodat duidelijk wordt wat goede architectuur kan zijn. Bovendien is het helemaal geen elitaire, maar net een heel diverse, dag."

Leen Creve/Elien Haentjens

U kan de Dag van de Architectuur op verschillende manieren beleven. Een uitgebreid programma met mogelijkheid om te reserveren vindt u op www.dagvandearchitectuur.be. De dag zelf is er in elke stad ook een centraal infopunt voorzien.

Op 11 oktober krijgt het grote publiek voor de vierde keer de kans om binnen te gluren in meer dan 75 gebouwen in Vlaanderen en Brussel. Onder de noemer 'Van uitzicht tot inzicht...' nodigt het VAi (Vlaams Architectuurinstituut) architectuurliefhebbers uit om de meerwaarde van architectuur aan den lijve te ervaren. Zo biedt architectuur een culturele meerwaarde. Een historische ook, als beeld van onze tijd. En ook de omgeving vaart er wel bij. Architectuur is dan ook pas architectuur als ze zo'n meerwaarde biedt. Ze moet meer dan zomaar een constructie met stenen zijn. Volgens Jan De Vylder, van het bureau Jan De Vylder Architecten, is de Vlaming zich ook meer en meer bewust van zo'n degelijke architectuur. "Nu die publieke interesse er is, wordt het misschien tijd om na te denken over een vak architectuur op school? Dat zou mensen beter wapenen tegen de architectuureconomie die veel projecten in de handen schuift van grote projectontwikkelaars en sleutel-op-de-deurfirma's.""Tegen die projecten heb ik op zich niets tegen. Maar hun klanten zouden ook kritischer mogen zijn. Dan zullen ook die firma's betere architectuur brengen. Deze middag kregen we het bezoek van een projectontwikkelaar die zei: "Wij voelen zelf dat we het anders moeten doen." Dat is toch wel iets nieuw: dat bouwpromotoren over de muur komen kijken." Kritisch en to the point Daarnaast hecht De Vylder veel belang aan de voorbeeldwoningen van autonome stadsbedrijven als AG Vespa in Antwerpen en AG SOB in Gent. "Ze mengen zich in een vraagstuk over hoe het goed zou kunnen zijn. Niet door regels op te leggen, maar door zelf de handen uit de mouwen te steken. Ze maken oefeningen met architectenbureaus. Mooie oefeningen, ook voor de architecten."De Vylder ziet de Dag van de Architectuur als een soort voorbeeld voor de lessen architectuur. "To the point en kritisch. Dat is de informatie tijdens de Dag van de Architectuur. En dat zou ook de insteek van de lessen architectuur moeten zijn. Zodat duidelijk wordt wat goede architectuur kan zijn. Bovendien is het helemaal geen elitaire, maar net een heel diverse, dag." Leen Creve/Elien HaentjensU kan de Dag van de Architectuur op verschillende manieren beleven. Een uitgebreid programma met mogelijkheid om te reserveren vindt u op www.dagvandearchitectuur.be. De dag zelf is er in elke stad ook een centraal infopunt voorzien.