Kunstenaar André Van Schuylenbergh krijgt in het Gentse Caermersklooster een retrospectieve van zijn oeuvre. Naast schilderijen krijg je er ook een unieke collectie vintage ceramiek en meubels te zien: een unieke kans voor de vintagefreak.

André Van Schuylenbergh is niet alleen als schilder van vlot gepenseelde doeken bekend, maar ook als verzamelaar. Lang voor de designhype een feit was, speurde André rommelmarkten en veilingen af op zoek naar vintage ceramiek en meubilair.

Zo bouwde hij een legendarische collectie op. Vreemd is ook dat weer niet, want wel meer moderne kunstenaars verzamelen. Zijn collectie blijkt ook een artistieke inspiratiebron. In het Gentse Caermersklooster wordt een retrospectieve tentoonstelling getoond van wat hij in de voorbije 40 jaar heeft geschilderd. En je merkt meteen dat zijn collectie hem stijlkundig heeft verrijkt. Daarom worden zijn schilderijen nu samen met de ceramiek van Pablo Picasso, Roger Somville en Ettore Sottsass getoond.

Uiteraard gaat het om originele stukken van museale kwaliteit. Maar André Van Schuylenbergh was ook een van de eersten die de moderne Vlaamse keramiek van na de oorlog verzamelde, van ondertussen beroemde ateliers als Perignem, Amphora en Vandeweghe. Van Schuylenbergh heeft ook een zwak voor vintage design en bezit enkele prachtige en zeldzame meubels van de architect Pieter De Bruyne. De expo laat ons dus niet alleen het bonte en sensueel geschilderde werken van de virtuose Van Schuylenbergh zien, maar dus ook een museale collectie vintage!

De expo André Van Schuylenbergh en zijn collecties loopt tot 16 juni in het Gentse Caemersklooster (Vrouwebroersstraat 6), dagelijks toegankelijk van 10 tot 17u), gesloten op maandag.

Piet Swimberghe

Kunstenaar André Van Schuylenbergh krijgt in het Gentse Caermersklooster een retrospectieve van zijn oeuvre. Naast schilderijen krijg je er ook een unieke collectie vintage ceramiek en meubels te zien: een unieke kans voor de vintagefreak. André Van Schuylenbergh is niet alleen als schilder van vlot gepenseelde doeken bekend, maar ook als verzamelaar. Lang voor de designhype een feit was, speurde André rommelmarkten en veilingen af op zoek naar vintage ceramiek en meubilair. Zo bouwde hij een legendarische collectie op. Vreemd is ook dat weer niet, want wel meer moderne kunstenaars verzamelen. Zijn collectie blijkt ook een artistieke inspiratiebron. In het Gentse Caermersklooster wordt een retrospectieve tentoonstelling getoond van wat hij in de voorbije 40 jaar heeft geschilderd. En je merkt meteen dat zijn collectie hem stijlkundig heeft verrijkt. Daarom worden zijn schilderijen nu samen met de ceramiek van Pablo Picasso, Roger Somville en Ettore Sottsass getoond.Uiteraard gaat het om originele stukken van museale kwaliteit. Maar André Van Schuylenbergh was ook een van de eersten die de moderne Vlaamse keramiek van na de oorlog verzamelde, van ondertussen beroemde ateliers als Perignem, Amphora en Vandeweghe. Van Schuylenbergh heeft ook een zwak voor vintage design en bezit enkele prachtige en zeldzame meubels van de architect Pieter De Bruyne. De expo laat ons dus niet alleen het bonte en sensueel geschilderde werken van de virtuose Van Schuylenbergh zien, maar dus ook een museale collectie vintage! De expo André Van Schuylenbergh en zijn collecties loopt tot 16 juni in het Gentse Caemersklooster (Vrouwebroersstraat 6), dagelijks toegankelijk van 10 tot 17u), gesloten op maandag. Piet Swimberghe