Terwijl het Parijse Centre Pompidou uitpakt met een grote hommage aan de Frans-Ierse designer Eileen Gray (1878-1976), exposeert de Antwerpse tapijtengalerie Vrouyr ook een collectie tapijten van Gray.
Eileen Gray werd jarenlang ietwat verzwegen door de kunsthistorici en werd pas in de jaren '70 herontdekt door de onlangs overleden interieurdiva Andrée Putman die haar design via het merk Ecart heruitgaf en Gray beroemd maakte. Ze heeft die roem zelf niet meegemaakt. De vrijgevochten Gray was zowel schilder, fotograaf, designer als architect.

Ze startte in de Arts & Crafts traditie en ontdekte begin 20ste eeuw het modernisme in Parijs waar er trouwens een Britse kunstenaarskolonie was. Eerst maakte ze carrière met prachtig lakwerk en tapijten voor couturier Jacques Doucet, een van haar mecenassen. Tussen 1922 en '30 had ze een schitterende interieurzaak en richtte exquise huizen in voor de Noailles, de Rothschilds en Elsa Schiaparelli.

Precies in die periode ontwierp ze schitterende avant-garde tapijten, waarvan de design ook nu nog aanspreekt. Vrouyr laat ons momenteel genieten van de nieuwe Graycollectie, met handgeknoopte tapijten uit Nepal. In het Centre Pompidou kan je ook de originele tapijten uit de jaren '20 en '30 bewonderen. (PSW)


De tapijten kunt u zien in de Galerie Vrouyr, Komedieplaats 4 te Antwerpen.

De expo Eileen Gray loopt tot 20 mei in het Centre Pompidou te Parijs, van 11 tot 21u.

Terwijl het Parijse Centre Pompidou uitpakt met een grote hommage aan de Frans-Ierse designer Eileen Gray (1878-1976), exposeert de Antwerpse tapijtengalerie Vrouyr ook een collectie tapijten van Gray. Eileen Gray werd jarenlang ietwat verzwegen door de kunsthistorici en werd pas in de jaren '70 herontdekt door de onlangs overleden interieurdiva Andrée Putman die haar design via het merk Ecart heruitgaf en Gray beroemd maakte. Ze heeft die roem zelf niet meegemaakt. De vrijgevochten Gray was zowel schilder, fotograaf, designer als architect. Ze startte in de Arts & Crafts traditie en ontdekte begin 20ste eeuw het modernisme in Parijs waar er trouwens een Britse kunstenaarskolonie was. Eerst maakte ze carrière met prachtig lakwerk en tapijten voor couturier Jacques Doucet, een van haar mecenassen. Tussen 1922 en '30 had ze een schitterende interieurzaak en richtte exquise huizen in voor de Noailles, de Rothschilds en Elsa Schiaparelli. Precies in die periode ontwierp ze schitterende avant-garde tapijten, waarvan de design ook nu nog aanspreekt. Vrouyr laat ons momenteel genieten van de nieuwe Graycollectie, met handgeknoopte tapijten uit Nepal. In het Centre Pompidou kan je ook de originele tapijten uit de jaren '20 en '30 bewonderen. (PSW)