De kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland ontdekken de naoorlogse abstracte kunst uit België. De jonge Antwerpse galerie Callewaert-Van Langendonck neemt het voortouw van deze trend met een overzichtstentoonstelling van het werk van kunstschilder Gilbert Swimberghe. "Ik ben zelf kunstverzamelaar en wordt bijzonder geboeid door die Belgische abstracte kunst van na de oorlog. Die ik dus ook zelf verzamel," aldus galerist Yoeri Van Langendonck die de galerie samen met Brecht Callewaert runt. "België speelde toen een erg belangrijke en misschien wat onderschatte rol in de internationale avant-garde.

Van de jaren vijftig en zestig bloeide hier de abstracte kunst. Onze galerie heeft daar oog voor. We begonnen met een expo van het werk van Guy Vandenbranden en daarna van Mark Verstockt. Het is onze bedoeling om dieper in te gaan op de hele avant-garde uit die tijd. Er waren toen tal van bewegingen, zoals G58 en Raaklijn die actief en baanbrekend waren. Nu is Gilbert Swimberghe aan de beurt. Deze zomer organiseren we een grote expo rond G58 met onder meer Paul Van Hoeydonck, Cel Overberghe en Guy Vandenbranden.

In het najaar hebben we dan een expo over kunstschilder Luc Peire. Je ziet we gaan min of meer kunsthistorisch te werk, want we kaderen deze expo's in hun historische context met onder meer archiefmateriaal, foto's, oude affiches....Op die manier roepen we ook de sfeer op van die jaren '50 en '60."

Dit is eigenlijk het soort kunsthistorische onderzoek dat normaliter musea zouden moeten doen. De expo over het oeuvre van Gilbert Swimberghe (°1927) omvat vooral werk gemaakt tussen 1957 en 1990. Eind jaren '50 evolueerde hij naar de abstractie, met sterk gestileerde, soms bijna architectonisch opgebouwd werken met een uitgesproken metafysische sfeer. Hoewel hij steeds bij de zuivere abstracte kunstschilders wordt gerangschikt, voelde hij zich heel lang aangesproken door de Italiaanse metafysische kunst van onder meer Mario Sironi. Deze kunst inspireerde hem veel meer dan het Vlaamse expressionisme. Die metafysische sfeer hangt ook in zijn later werk dat je op de expo kunt bekijken.

De expo 'Gilbert Swimberghe, van 1957 tot 1990' loopt in de Galerie Callewaert-Vanlangendonck, van 26 april tot 23 juni. Van 26 tot 28 juni is het openingsweekend, dan is de galerie dagelijks open van 13 tot 18u, de rest van de expo van woensdag tot zaterdag van 13 tot 18u. (PSW)

De kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland ontdekken de naoorlogse abstracte kunst uit België. De jonge Antwerpse galerie Callewaert-Van Langendonck neemt het voortouw van deze trend met een overzichtstentoonstelling van het werk van kunstschilder Gilbert Swimberghe. "Ik ben zelf kunstverzamelaar en wordt bijzonder geboeid door die Belgische abstracte kunst van na de oorlog. Die ik dus ook zelf verzamel," aldus galerist Yoeri Van Langendonck die de galerie samen met Brecht Callewaert runt. "België speelde toen een erg belangrijke en misschien wat onderschatte rol in de internationale avant-garde. Van de jaren vijftig en zestig bloeide hier de abstracte kunst. Onze galerie heeft daar oog voor. We begonnen met een expo van het werk van Guy Vandenbranden en daarna van Mark Verstockt. Het is onze bedoeling om dieper in te gaan op de hele avant-garde uit die tijd. Er waren toen tal van bewegingen, zoals G58 en Raaklijn die actief en baanbrekend waren. Nu is Gilbert Swimberghe aan de beurt. Deze zomer organiseren we een grote expo rond G58 met onder meer Paul Van Hoeydonck, Cel Overberghe en Guy Vandenbranden. In het najaar hebben we dan een expo over kunstschilder Luc Peire. Je ziet we gaan min of meer kunsthistorisch te werk, want we kaderen deze expo's in hun historische context met onder meer archiefmateriaal, foto's, oude affiches....Op die manier roepen we ook de sfeer op van die jaren '50 en '60."Dit is eigenlijk het soort kunsthistorische onderzoek dat normaliter musea zouden moeten doen. De expo over het oeuvre van Gilbert Swimberghe (°1927) omvat vooral werk gemaakt tussen 1957 en 1990. Eind jaren '50 evolueerde hij naar de abstractie, met sterk gestileerde, soms bijna architectonisch opgebouwd werken met een uitgesproken metafysische sfeer. Hoewel hij steeds bij de zuivere abstracte kunstschilders wordt gerangschikt, voelde hij zich heel lang aangesproken door de Italiaanse metafysische kunst van onder meer Mario Sironi. Deze kunst inspireerde hem veel meer dan het Vlaamse expressionisme. Die metafysische sfeer hangt ook in zijn later werk dat je op de expo kunt bekijken. De expo 'Gilbert Swimberghe, van 1957 tot 1990' loopt in de Galerie Callewaert-Vanlangendonck, van 26 april tot 23 juni. Van 26 tot 28 juni is het openingsweekend, dan is de galerie dagelijks open van 13 tot 18u, de rest van de expo van woensdag tot zaterdag van 13 tot 18u. (PSW)