In het kader van de Openmonumentendag organiseert de schitterende juwelengalerie Villa De Bondt in Gent, samen met de vereniging Interbellum een kleine expositie over het Miljoenenkwartier, een wijk vol art deco parels.

Antwerpen heeft zijn Zurenborg, Gent het Miljoenenkwartier. Zurenborg is de wijk die tijdens de Belle Epoque volgebouwd werd met majestueuze stadspaleizen. Het Gentse Miljoenenkwartier is iets jonger en kwam tot stand na de Wereldtentoonstelling van 1913. De residentiële wijk van het Miljoenenkwartier werd tussen 1926 en 1939 gebouwd op de terreinen van deze expo, in de omgeving van het Sint-Pietersstation. In het kader van de Open Monumentendag organiseert de juwelengalerie Villa De Bondt een kleine expo met originele documenten over de Wereldtentoonstelling en de bouw en architectuur van het Miljoenenkwartier. Dit gebeurt in samenwerking met deskundige Norbert Poulain van de vereniging Interbellum die alle creativiteit uit de jaren '20 en '30 bestudeert. De expo grijpt trouwens plaats in een schitterend gebouw. Mocht je de juwelengalerie niet kennen, dan is dat al een reden om de tentoonstelling te bezoeken.

De Villa De Bondt, in 1929 gebouwd naar de plannen van architect Albert De Bondt, is een bijzonder bakstenen monument, verwant aan de architectuur van de Amsterdamse School en met een piekfijn bewaard interieur. Je stapt er dus letterlijk het Interbellum binnen. Het gebouw ligt middenin de wijk die je dus ook meteen kunt bezoeken. In de buurt ontdek je de hele staalkaart van de architectuur uit het Interbellum, met gebouwen in de Moderne Internationale stijl, de Nederlandse, Belgische en Franse art deco, de neo rococo en het neo classicisme.

Sint-Pietersstation

De wijk ligt net naast het Sint-Pietersstation, waardoor je deze trip naar Gent kunt maken met de trein: goed voor een ecologisch en cultureel verantwoorde uitstap. Wat wil een mens meer! In de Villa De Bondt kan je terzelfdertijd ook de juwelen bewonderen van de vermaarde Oostenrijkse juweelontwerpster Petra Zimmermann.

De expo over het Miljoenenkwartier loopt van 7 tot 28 september in Villa De Bondt, Krijgslaan 124 te Gent, elke donderdag, vrijdag en zaterdag open van 14 tot 18u. Meer info: www.villadebondt.be

Piet Swimberghe

In het kader van de Openmonumentendag organiseert de schitterende juwelengalerie Villa De Bondt in Gent, samen met de vereniging Interbellum een kleine expositie over het Miljoenenkwartier, een wijk vol art deco parels. Antwerpen heeft zijn Zurenborg, Gent het Miljoenenkwartier. Zurenborg is de wijk die tijdens de Belle Epoque volgebouwd werd met majestueuze stadspaleizen. Het Gentse Miljoenenkwartier is iets jonger en kwam tot stand na de Wereldtentoonstelling van 1913. De residentiële wijk van het Miljoenenkwartier werd tussen 1926 en 1939 gebouwd op de terreinen van deze expo, in de omgeving van het Sint-Pietersstation. In het kader van de Open Monumentendag organiseert de juwelengalerie Villa De Bondt een kleine expo met originele documenten over de Wereldtentoonstelling en de bouw en architectuur van het Miljoenenkwartier. Dit gebeurt in samenwerking met deskundige Norbert Poulain van de vereniging Interbellum die alle creativiteit uit de jaren '20 en '30 bestudeert. De expo grijpt trouwens plaats in een schitterend gebouw. Mocht je de juwelengalerie niet kennen, dan is dat al een reden om de tentoonstelling te bezoeken. De Villa De Bondt, in 1929 gebouwd naar de plannen van architect Albert De Bondt, is een bijzonder bakstenen monument, verwant aan de architectuur van de Amsterdamse School en met een piekfijn bewaard interieur. Je stapt er dus letterlijk het Interbellum binnen. Het gebouw ligt middenin de wijk die je dus ook meteen kunt bezoeken. In de buurt ontdek je de hele staalkaart van de architectuur uit het Interbellum, met gebouwen in de Moderne Internationale stijl, de Nederlandse, Belgische en Franse art deco, de neo rococo en het neo classicisme. Sint-Pietersstation De wijk ligt net naast het Sint-Pietersstation, waardoor je deze trip naar Gent kunt maken met de trein: goed voor een ecologisch en cultureel verantwoorde uitstap. Wat wil een mens meer! In de Villa De Bondt kan je terzelfdertijd ook de juwelen bewonderen van de vermaarde Oostenrijkse juweelontwerpster Petra Zimmermann. De expo over het Miljoenenkwartier loopt van 7 tot 28 september in Villa De Bondt, Krijgslaan 124 te Gent, elke donderdag, vrijdag en zaterdag open van 14 tot 18u. Meer info: www.villadebondt.be Piet Swimberghe