Leerlingen technisch onderwijs werken samen met designer Roel Vandebeek

Het resultaat van hun opmerkelijke samenwerking is te zien op de expo ‘Hoezo, design?’.

Ontwerpers mogen nog het beste idee voor de toekomst bedenken, zonder goede vakmannen en -vrouwen die het kunnen uitvoeren, raken ze nergens. Ontwerper Roel Vandebeek werkt al enkele jaren samen met een technische school uit zijn dorp. Hun ervaringen delen ze nu in een expo.

Een dwarsdoorsnedetekening van een duikboot, die staat al jarenlang op de eerste pagina van de website van de Limburgse ontwerper Roel Vandebeek. Met tientallen radertjes, met katrollen, met een helikopter om te ontsnappen, maar ook met compleet ingerichte kamers. “Een jaar of acht moet ik geweest zijn toen ik deze duikboot tekende”, zegt Roel Vandebeek als we in zijn kantoor zitten. “Zie je al die tandwielen? Ze staan allemaal in verbinding met elkaar. Dat technisch denken zat er al redelijk vroeg in bij mij. ”

Hij schetst nog steeds graag, Roel Vandebeek. Boeken vol. Samen met zijn medewerkers zet hij ze vervolgens om tot professionele twee- en driedimensionale tekeningen. Want intussen heeft Roel Vandebeek in de vijftien jaar dat hij een eigen bureau heeft al flink wat stoelen, tafels, sofa’s, zitbanken, handdoeken, gebruiksvoorwerpen en decoratie op zijn naam staan.

EĆ©n bureau voor alles

Dat zijn kantoor in Maasmechelen zit, is geen toeval: “Er is hier in de streek gewoon veel werk voor ontwerpers, interieurarchitecten en architecten.” Hij bouwde zijn kantoor uit samen met zijn schoonbroer Frank Jaspers en zijn vrouw Ingrid Jaspers. Er werken zestien mensen voor wat ze hun Depot des arts noemen.

Ze doen aan productvormgeving, interieurinrichting, standenbouw, architectuur en vrij werk. “Ik geloof heel erg in interdisciplinair werken. Wat ik leer door een vaas te maken, komt misschien van pas bij een beursstand of voor een interieurinrichting. Bovendien is het voor een opdrachtgever een aantrekkelijk idee dat alles door Ć©Ć©n ontwerpbureau kan worden gedaan. Het werkt sneller. Momenteel doen we de renovatie, de inrichting van het voormalig gemeentehuis van Eisden, hier een paar honderd meter verder. Samen met Beek (Un)limited, de interieurafdeling hier in huis, heb ik het volledige maatwerkmeubilair ontworpen.”

“Opportuniteiten zien is belangrijk. Er zijn veel door ontwerpers onbewandelde domeinen, hoor.” Roel Vandebeek is op dat vlak avontuurlijk genoeg: hij tekende kerkstoelen, straatbanken van beton en metaal, een plein in een moeilijke wijk in Nederland, een keukenhanddoek of een frietzakje. “Op dit soort terreinen kun je als ontwerper een grote impact hebben.”

Cool en strak

Nog zo’n ietwat ongewone samenwerking ging Roel Vandebeek aan met technische school campus De Helix in Maasmechelen. Vandebeek werd vijf jaar geleden door leerkracht Mark Milissen uitgenodigd in zijn lessen Plastische Opvoeding. “Als ik de leerlingen vraag wat design is, dan komen ze met woorden als ‘cool’ en ‘strak’ af. Ik toon hun dan een paperclip, een pen en andere voorwerpen en vertelde dat ook daar ontwerpers achter zitten.

Daarna gaan we samen aan de slag: we werken een concrete opdracht uit, of ze mogen zelf iets maken wat ze nodig hebben. Ik kom acht keer langs in de klas. De bedoeling is dat ze creatief mee denken en mee helpen om goede oplossingen te vinden. We zien ze enorm groeien, niet alleen leren ze veel bij over vormgeving, maar ze krijgen een hechte band met het product dat ze uitwerken.”

Onder impuls van Design Platform Limburg is de oefening dit schooljaar herhaald door vijf andere ontwerpers en scholen. De beste werken zullen worden samengebracht in een tentoonstelling. Daarnaast komt er op die expo ook een onderdeel met uitleg over hoe een designproces eruit kan zien. En een derde deel is een overzicht van het werk van Roel Vandebeek. Hij toont er stukken van vijftien jaar geleden, maar ook enkele nieuwe producten die voor het eerst voorgesteld worden (zie foto’s).

Leen Creve

Hoezo, Design?, van 29 februari tot 31 mei in C-mine in Genk, rondleiding en info aanvragen via de website. Voor schoolbezoeken is een educatief pakket voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content