Onwaarschijnlijk maar waar, op de magische dag van 12 december 2012 opent in de Noord-Franse mijnwerkersstad Lens, waar je tot voor kort nooit een toerist zag, een hedendaagse muzentempel van internationaal formaat: het Louvre in Lens. Niemand kent Lens, tenzij je uit Noord-Frankrijk komt. En toch hebben we allen een glimp opgevangen van Lens. Want als je via de snelweg vanuit Lille naar Parijs rijdt passeer je net voor Arras een paar hoge terrils. Wel daar ligt Lens, een vergeten mijnwerkersstadje waarvan de bevolking zelfs afneemt. Het is niet de plek waar je een toerist naartoe stuurt. Maar daar komt verandering in.

Louvre in Lens

Op de magische dag 12.12.12 wordt er een gloednieuw en riant museum geopend, een bijhuis van het museum der musea, het Louvre. Bovendien werd de nieuwe muzentempel ontworpen door een van de meest toonaangevende architectuurbureaus ter wereld: het Japanse bureau SANAA (van Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa). Het schitterende gebouw is een immens glasgalerij, volledig transparant en wit. Dus het tegenovergestelde van het imago van deze streek.

Rubens in het hemels paviljoen

We bevinden ons immers in de oude mijnstreek van Noord-Frankrijk, waar alles grijs en grauw is. Het Louvre Lens wordt echt een hemels paviljoen, want denk niet dat het een soort mijnmuseum wordt. In tegendeel, het Louvre Lens krijgt een vast collectie, die om de 5 jaar wordt vernieuwd vanuit Parijs, met topstukken uit alle eeuwen, van de Oudheid tot de 20ste eeuw.

Daarnaast worden er ook tentoonstellingen georganiseerd. De eerste expo gaat over de renaissance. Volgend jaar komt er zelfs een grote expo over Rubens en Europa! Niemand die vroeger ooit zou hebben vermoed dat er ooit werken van Rubens in deze sombere mijnstreek zouden worden getoond.

De architecten van SANAA voorzien het museum ook met een meditatie ruimte van waaruit je het park kunt bewonderen dat door de Franse landschapsarchitecte Cathérine Mosbach werd ontworpen. In die ruimte worden er ook projecten en expo's opgezet over hedendaagse kunst. Kortom: straks rij je wel af in Lens en staat het stadje op je verlanglijst voor een uitstap naar Noord-Frankrijk.

Het museum ligt trouwens op loopafstand van het TGV-station en nabij de snelweg, tussen Douai, Arras en Béthune, op een grote steenworp van Lille.

Piet Swimberghe

Onwaarschijnlijk maar waar, op de magische dag van 12 december 2012 opent in de Noord-Franse mijnwerkersstad Lens, waar je tot voor kort nooit een toerist zag, een hedendaagse muzentempel van internationaal formaat: het Louvre in Lens. Niemand kent Lens, tenzij je uit Noord-Frankrijk komt. En toch hebben we allen een glimp opgevangen van Lens. Want als je via de snelweg vanuit Lille naar Parijs rijdt passeer je net voor Arras een paar hoge terrils. Wel daar ligt Lens, een vergeten mijnwerkersstadje waarvan de bevolking zelfs afneemt. Het is niet de plek waar je een toerist naartoe stuurt. Maar daar komt verandering in. Louvre in LensOp de magische dag 12.12.12 wordt er een gloednieuw en riant museum geopend, een bijhuis van het museum der musea, het Louvre. Bovendien werd de nieuwe muzentempel ontworpen door een van de meest toonaangevende architectuurbureaus ter wereld: het Japanse bureau SANAA (van Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa). Het schitterende gebouw is een immens glasgalerij, volledig transparant en wit. Dus het tegenovergestelde van het imago van deze streek. Rubens in het hemels paviljoen We bevinden ons immers in de oude mijnstreek van Noord-Frankrijk, waar alles grijs en grauw is. Het Louvre Lens wordt echt een hemels paviljoen, want denk niet dat het een soort mijnmuseum wordt. In tegendeel, het Louvre Lens krijgt een vast collectie, die om de 5 jaar wordt vernieuwd vanuit Parijs, met topstukken uit alle eeuwen, van de Oudheid tot de 20ste eeuw. Daarnaast worden er ook tentoonstellingen georganiseerd. De eerste expo gaat over de renaissance. Volgend jaar komt er zelfs een grote expo over Rubens en Europa! Niemand die vroeger ooit zou hebben vermoed dat er ooit werken van Rubens in deze sombere mijnstreek zouden worden getoond. De architecten van SANAA voorzien het museum ook met een meditatie ruimte van waaruit je het park kunt bewonderen dat door de Franse landschapsarchitecte Cathérine Mosbach werd ontworpen. In die ruimte worden er ook projecten en expo's opgezet over hedendaagse kunst. Kortom: straks rij je wel af in Lens en staat het stadje op je verlanglijst voor een uitstap naar Noord-Frankrijk. Het museum ligt trouwens op loopafstand van het TGV-station en nabij de snelweg, tussen Douai, Arras en Béthune, op een grote steenworp van Lille. Piet Swimberghe