Industriële designers genieten zelden een godenstatus. Meer zelfs: hun namen worden vergeten. Dat ligt anders bij 'gewone' designers, denk maar aan Pierre Paulin of Hans Wegner wiens namen over alle lippen rollen. En toch zijn er uitzonderingen, zoals de Franse Amerikaan Raymond Loewy en Roger Tallon. Tallon mag dan bij ons wat minder bekend zijn, in Frankrijk, waar hij iconisch was, krijgt hij een schitterende expo in Les Arts Décoratifs te Parijs.

-
© -

Tallon is ondermeer "Monsieur TGV", de ontwerper van de beroemde snelle trein, maar tekende ook vaatwassers, keukenrobots, ijskasten, serviezen, bestekken, camera's, tractors en de oliepullen van Elf. Ondertussen werkte hij ook samen met showbizzgoden als Moustaki en kunstenaars als Yves Klein en César. Tallon noemde zichzelf liever "esthéticien industriel" dan industrieel designer en werd pas echt beroemd na het ontwerp van zijn draagbare televisie, de iconische Télévia P111, en de TGVtrein. Daarom wordt hij in één adem genoemd met designgod Raymond Loewy, die man die het Colaflesje vorm gaf.

Tallon overleed in 2011 en schonk zijn hele archief aan het Musée des Arts Décoratifs in Parijs dat alles nu op een schitterende wijze gaat exposeren, van 8 september tot 8 januari 2015, www.lesartsdecoratifs.fr.

(PSW)

Industriële designers genieten zelden een godenstatus. Meer zelfs: hun namen worden vergeten. Dat ligt anders bij 'gewone' designers, denk maar aan Pierre Paulin of Hans Wegner wiens namen over alle lippen rollen. En toch zijn er uitzonderingen, zoals de Franse Amerikaan Raymond Loewy en Roger Tallon. Tallon mag dan bij ons wat minder bekend zijn, in Frankrijk, waar hij iconisch was, krijgt hij een schitterende expo in Les Arts Décoratifs te Parijs. Tallon overleed in 2011 en schonk zijn hele archief aan het Musée des Arts Décoratifs in Parijs dat alles nu op een schitterende wijze gaat exposeren, van 8 september tot 8 januari 2015, www.lesartsdecoratifs.fr.(PSW)