Charlie Chaplin had er een. En ook Jansen en Janssen wandelden ermee rond. Ondanks enkele diehard fans vormt de wandelstok niet meteen het meest sexy voorwerp. Tot een bende designers en beeldende kunstenaars ermee aan de slag gaat...

Een wandelstok in de vorm van een vaas, een microfoon, een geweer of - een beetje luguber - een menselijke spier. Een wandelstok met een sierlijke handschoen, een autopook of eierdopje als uiteinde. Ook voor het onderste deel hadden heel wat designers een creatieve oplossing, zoals een exemplaar in kant, dat de kwetsbaarheid van de mens verbeeldt. Of eentje met een stempel, zodat de wandelaar ook letterlijk zijn sporen nalaat.

De tentoonstelling 'Let's stick together' plaatst de wandelstok in een volledig nieuw daglicht en breidt zo een stukje nieuwe wandelstokgeschiedenis. Want de wandelstok is al eeuwenoud, zoals blijkt uit het raadsel van de sfinks. Daarin speelt de wandelstok de rol van ons 'derde been', als de mens wat ouder is. Met die oplossing bevrijdde Oedipus Thebe van zijn jarenlange tirannie.

"Den draad"

De tentoonstelling is een initiatief van het Limburgse ontwerperscollectief Het Labo. Zij hebben niet alleen designers, maar bijvoorbeeld ook beeldende kunstenaars, grafici en interieurarchitecten uitgedaagd om de wandelstok opnieuw uit te vinden. Met een boeiend, af en toe prettig gestoord resultaat als gevolg.

Want er mag ook gelachen worden. Zo is er bijvoorbeeld de 'dON'T STOP stick', een wandelstok met een wc-ontstopper aan het uiteinde. Of er is de wandelstok met een spoel rood garen, die de bezoekers ongetwijfeld aan "den draad" doet denken. Hij heet dan ook niet voor niets 'In de gloria'.

De opening in de galerij van Design Vlaanderen werd opgeluisterd door 'The Lipsticks', een collectief dat geritmeerde tekst over de actualiteit combineert met geluid. In de zomer van 2010 verhuist de hele tentoonstelling, die een honderdtal wandelstokken bundelt, naar de 'culturele hoofdstad' Istanbul.

Elien Haentjens

Let's stick together, galerij Design Vlaanderen, tot 14 maart. In de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement loopt intussen nog tot 27 februari de tentoonstelling over de Henry Van de Velde Awards.

Charlie Chaplin had er een. En ook Jansen en Janssen wandelden ermee rond. Ondanks enkele diehard fans vormt de wandelstok niet meteen het meest sexy voorwerp. Tot een bende designers en beeldende kunstenaars ermee aan de slag gaat... Een wandelstok in de vorm van een vaas, een microfoon, een geweer of - een beetje luguber - een menselijke spier. Een wandelstok met een sierlijke handschoen, een autopook of eierdopje als uiteinde. Ook voor het onderste deel hadden heel wat designers een creatieve oplossing, zoals een exemplaar in kant, dat de kwetsbaarheid van de mens verbeeldt. Of eentje met een stempel, zodat de wandelaar ook letterlijk zijn sporen nalaat. De tentoonstelling 'Let's stick together' plaatst de wandelstok in een volledig nieuw daglicht en breidt zo een stukje nieuwe wandelstokgeschiedenis. Want de wandelstok is al eeuwenoud, zoals blijkt uit het raadsel van de sfinks. Daarin speelt de wandelstok de rol van ons 'derde been', als de mens wat ouder is. Met die oplossing bevrijdde Oedipus Thebe van zijn jarenlange tirannie. "Den draad" De tentoonstelling is een initiatief van het Limburgse ontwerperscollectief Het Labo. Zij hebben niet alleen designers, maar bijvoorbeeld ook beeldende kunstenaars, grafici en interieurarchitecten uitgedaagd om de wandelstok opnieuw uit te vinden. Met een boeiend, af en toe prettig gestoord resultaat als gevolg. Want er mag ook gelachen worden. Zo is er bijvoorbeeld de 'dON'T STOP stick', een wandelstok met een wc-ontstopper aan het uiteinde. Of er is de wandelstok met een spoel rood garen, die de bezoekers ongetwijfeld aan "den draad" doet denken. Hij heet dan ook niet voor niets 'In de gloria'. De opening in de galerij van Design Vlaanderen werd opgeluisterd door 'The Lipsticks', een collectief dat geritmeerde tekst over de actualiteit combineert met geluid. In de zomer van 2010 verhuist de hele tentoonstelling, die een honderdtal wandelstokken bundelt, naar de 'culturele hoofdstad' Istanbul. Elien HaentjensLet's stick together, galerij Design Vlaanderen, tot 14 maart. In de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement loopt intussen nog tot 27 februari de tentoonstelling over de Henry Van de Velde Awards.