L'inspection - Toulouse-Lautrec

Dit wordt beslist een van de topexpo's van het najaar. Niet alleen omdat zo'n onderwerp aantrekt, maar je bewondert er de mooiste schilderijen uit Parijs. Over de periode 1850 - 1910 werden ontelbare tentoonstellingen georganiseerd, maar nooit vanuit dit standpunt.

De tentoonstellingsbouwers Marie Robert en Isolde Pludermacher stellen terecht dat de prostitutie en de hele wereld daarrond een van dé centrale thema's was van de kunst in de tweede helft van de negentiende eeuw. Parijs was op dat moment hét culturele hart was van de wereld. Honderden kunstenaars, schrijvers en musici die hun leven sleten in en nabij de talrijke operahuizen en theaters van de lichtstad, leefden samen met de prostituees. Talloze kunstenaars hadden affaires met courtisanes en vereeuwigden hun plezier, erotiek en misère op doek en papier.

Tijdens de expo krijg je werk te zien van alle grote namen van toen, waaronder uiteraard kunstwerken van Henri de Toulouse-Lautrec van wie het bordeelbezoek legendarisch was. Ook van Manet, Monet, Félicien Rops, Edouard Munch, Kees Van Dongen, Picasso en Edgard Degas is er werk te bewonderen. Je krijgt natuurlijk meer te zien dan alleen naakt, want veel dames werden al feesten of wenend afgebeeld in feesttenten, op straat of in intieme interieurs.

De expo "Splendeur et Misères, Images de la Prostitution" loopt tot 17 januari in het Musée d'Orsay te Parijs, www.musee-orsay.fr.

Piet Swimberghe

Dit wordt beslist een van de topexpo's van het najaar. Niet alleen omdat zo'n onderwerp aantrekt, maar je bewondert er de mooiste schilderijen uit Parijs. Over de periode 1850 - 1910 werden ontelbare tentoonstellingen georganiseerd, maar nooit vanuit dit standpunt.De tentoonstellingsbouwers Marie Robert en Isolde Pludermacher stellen terecht dat de prostitutie en de hele wereld daarrond een van dé centrale thema's was van de kunst in de tweede helft van de negentiende eeuw. Parijs was op dat moment hét culturele hart was van de wereld. Honderden kunstenaars, schrijvers en musici die hun leven sleten in en nabij de talrijke operahuizen en theaters van de lichtstad, leefden samen met de prostituees. Talloze kunstenaars hadden affaires met courtisanes en vereeuwigden hun plezier, erotiek en misère op doek en papier.Tijdens de expo krijg je werk te zien van alle grote namen van toen, waaronder uiteraard kunstwerken van Henri de Toulouse-Lautrec van wie het bordeelbezoek legendarisch was. Ook van Manet, Monet, Félicien Rops, Edouard Munch, Kees Van Dongen, Picasso en Edgard Degas is er werk te bewonderen. Je krijgt natuurlijk meer te zien dan alleen naakt, want veel dames werden al feesten of wenend afgebeeld in feesttenten, op straat of in intieme interieurs. De expo "Splendeur et Misères, Images de la Prostitution" loopt tot 17 januari in het Musée d'Orsay te Parijs, www.musee-orsay.fr.Piet Swimberghe