"Noem Peter Behrens gerust de vader van de industriële design", aldus architect Marc Dubois die meewerkte aan de grote Behrens expo in het Gentse Designmuseum.

Dit najaar moeten de designliefhebbers naar twee tentoonstellingen, over Peter Behrens in Gent en Henry Van De Velde in Brussel (Jubelpark). Beide kunstenaars-ontwerpers legden ongeveer hetzelfde parcours af in hetzelfde tijdperk, de late 19de en het begin van de 20ste eeuw. Beiden groeiden op in de Arts & Crafts traditie, hielden aanvankelijk van het handwerk en de art nouveau vormentaal. Maar aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog kozen ze voor een sterkere vernieuwing en evolueerden naar de moderne en industriële vormgeving.

Autodidact Behrens werd uiteindelijk de vader van de industriële design. Vanaf 1907 was hij artistiek adviseur van AEG, de producent van elektrische apparaten. Zo gaf hij onder meer vorm aan ventilatoren en waterketels. Maar Behrens schilderde ook tableaus, ontwierp boekencovers, interieurs en gebouwen. Dat deed hij net als Van De Velde die eveneens evolueerde van de art nouveau naar het modernisme. Behrens was, net als Van De Velde aanwezig op de Gentse Wereldtentoonstelling van 1913.

De expo over Behrens is trouwens de laatste grote tentoonstelling van museumdirecteur Lieven Daenens van het Gentse Designmuseum. De expo loopt tot 27 oktober, Designmuseum Gent, Jan Breydelstraat.

P.SW.

"Noem Peter Behrens gerust de vader van de industriële design", aldus architect Marc Dubois die meewerkte aan de grote Behrens expo in het Gentse Designmuseum. Dit najaar moeten de designliefhebbers naar twee tentoonstellingen, over Peter Behrens in Gent en Henry Van De Velde in Brussel (Jubelpark). Beide kunstenaars-ontwerpers legden ongeveer hetzelfde parcours af in hetzelfde tijdperk, de late 19de en het begin van de 20ste eeuw. Beiden groeiden op in de Arts & Crafts traditie, hielden aanvankelijk van het handwerk en de art nouveau vormentaal. Maar aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog kozen ze voor een sterkere vernieuwing en evolueerden naar de moderne en industriële vormgeving. Autodidact Behrens werd uiteindelijk de vader van de industriële design. Vanaf 1907 was hij artistiek adviseur van AEG, de producent van elektrische apparaten. Zo gaf hij onder meer vorm aan ventilatoren en waterketels. Maar Behrens schilderde ook tableaus, ontwierp boekencovers, interieurs en gebouwen. Dat deed hij net als Van De Velde die eveneens evolueerde van de art nouveau naar het modernisme. Behrens was, net als Van De Velde aanwezig op de Gentse Wereldtentoonstelling van 1913. De expo over Behrens is trouwens de laatste grote tentoonstelling van museumdirecteur Lieven Daenens van het Gentse Designmuseum. De expo loopt tot 27 oktober, Designmuseum Gent, Jan Breydelstraat. P.SW.