Expo belicht design als proces

© Bram Boo

‘Fighting the box’ gunt de toeschouwers een blik achter de schermen van de designer.

Meestal komt alleen het eindproduct aan bod op tentoonstellingen. ‘Fighting the box’ gunt zijn toeschouwers ook een blik achter de schermen van de designer.

Net zoals ‘Facing Brussels’, de fotografietentoonstelling over de diversiteit van Brussel in het Brusselse BELvue Museum, kadert ‘Fighting the box’ in het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Zoals ‘Facing Brussels’ duidelijk maakt, heeft Brussel veel verborgen gezichten. Eén van die goed bewaarde geheimen is De Elektriciteitscentrale, een expositieruimte in het hart van de stad bij de Sint-Katelijnekerk.

‘Fighting the box’ wil de wederzijdse relatie tussen twintig Belgische designers en de (inter)nationale industrie aantonen. “Ongeveer de helft zijn internationale fabrikanten. Dat bewijst het niveau van onze Belgische designers”, stelt Dieter Van Den Storm. Samen met Giovanna Massoni stelde hij de tentoonstelling samen.

Happy end

Op de glazen fles van Nedda el-Asmar na zijn alle objecten momenteel in productie. Tegelijk bewijst net die fles hoe moeilijk het evenwicht tussen design en industrie soms is. Uiteindelijk heeft geen enkel prototype het gehaald. De video ‘A true story of a bottle that never went into production’ doet het relaas.

Al resulteerde de samenwerking bij de andere designers, onder wie kersvers Designer van het Jaar Bram Boo en voormalige Designers van het Jaar Alain Berteau, Stefan Schöning en Sylvain Willenz, wel in een happy end.

Aan de ene kant van de tentoonstellingsruimte staan de afgewerkte producten, aan de andere kant een reeks grote houten kisten. Die verbeelden letterlijk de doos die de designer figuurlijk opendoet door het publiek kennis te laten maken met het proces achter zijn ontwerp. Tekeningen, mails, schetsjes en prototypes getuigen van dat proces.

Elien Haentjens

‘Fighting the box’, tot 3 oktober 2010 in de Brusselse Elektriciteitscentrale. Op zaterdag 2 oktober om 15 uur staat een ontmoeting met drie designers en de twee tentoonstellingscommissarissen op het programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content