Open Monumentendag komt er aan! Straks worden we weer overspoeld met leuke suggesties. Maar eentje geven we extra aandacht: Torck in Deinze.

Tot 1971 produceerde de destijds beroemde firma Torck in Deinze kinderwagens en speelgoed. Duizenden kinderen zaten in een 'Torck' of reden met een 'Torck', want het bedrijf vervaardigde ook schitterende trapwagens. Katrien Lingier-Vanveirdegem verzamelt ze al jaren, samen met haar man. Hun collectie is enorm en omvat ook documenten. De gebouwen waarin Torck produceerde bestaan nog steeds en staan nu leeg.

De gebouwen kunnen, op reservatie (cultuur@deinze.be) worden bezocht op Open Monumentendag 8 september. Maar je kunt dan ook de expo zien van de unieke collectie kinder- en trapwagens van Katrien Lingier, die voor een keertje, wellicht de laatste maal, terugkeren naar de plek waar ze voor en na de oorlog werden vervaardigd, de fabriek van Torck: Ommegangstraat 60 te Deinze. Dus is deze expo zeker een ommetje waard. Nog dit: in de najaar krijgt ook het Museum Deinze en de Leiestreek een afdeling Torck. Want dan wordt in het museum een deel van de collectie Lingier-Vanveirdegem er permanent tentoongesteld.

Piet Swimberghe

Open Monumentendag komt er aan! Straks worden we weer overspoeld met leuke suggesties. Maar eentje geven we extra aandacht: Torck in Deinze. Tot 1971 produceerde de destijds beroemde firma Torck in Deinze kinderwagens en speelgoed. Duizenden kinderen zaten in een 'Torck' of reden met een 'Torck', want het bedrijf vervaardigde ook schitterende trapwagens. Katrien Lingier-Vanveirdegem verzamelt ze al jaren, samen met haar man. Hun collectie is enorm en omvat ook documenten. De gebouwen waarin Torck produceerde bestaan nog steeds en staan nu leeg. De gebouwen kunnen, op reservatie (cultuur@deinze.be) worden bezocht op Open Monumentendag 8 september. Maar je kunt dan ook de expo zien van de unieke collectie kinder- en trapwagens van Katrien Lingier, die voor een keertje, wellicht de laatste maal, terugkeren naar de plek waar ze voor en na de oorlog werden vervaardigd, de fabriek van Torck: Ommegangstraat 60 te Deinze. Dus is deze expo zeker een ommetje waard. Nog dit: in de najaar krijgt ook het Museum Deinze en de Leiestreek een afdeling Torck. Want dan wordt in het museum een deel van de collectie Lingier-Vanveirdegem er permanent tentoongesteld.Piet Swimberghe