Toen ons landje nog een van de rijkste plekken van de Westerse wereld was, dus omstreeks de vorige eeuwwisseling, werden hier om de haverklap Wereldtentoonstellingen georganiseerd.

Ook kleinere steden als Gent en Luik kwamen aan de beurt. Nu wordt zelfs Brussel te klein bevonden... Maar in 1910 was het anders, toen werd in onze hoofdstad weer een Wereldexpo op het getouw gezet, waar we weinig over weten.

Meer nog, deze expo werd ook bijna vergeten. Het expoterrein lag op de terreinen waar later de ULB wortelschoot, de Solboschwijk, ongeveer aan het einde van de Louizalaan.

Weinig bewaard

Naar aanleiding van het 175-jarige bestaan van de ULB organiseert deze universiteit een tentoonstelling over de vergeten expo van 1910, ondertussen een eeuw geleden. Een expo die trouwens onder een slecht gesternte begon, want nog voor de opening ging een deel van de gebouwen in brand op.

Van die gebouwen bleef er weinig bewaard, behalve enkele art nouveau paleizen en uiteraard het hoofdgebouw van de ULB zelf, aan de Rooseveltlaan. De tentoonstelling reconstrueert de Expo van 1910 aan de hand van 3D beelden.

Piet Swimberghe

De tentoonstelling loopt van 5 februari tot 3 april in de Allende zaal van de ULB.

Toen ons landje nog een van de rijkste plekken van de Westerse wereld was, dus omstreeks de vorige eeuwwisseling, werden hier om de haverklap Wereldtentoonstellingen georganiseerd.Ook kleinere steden als Gent en Luik kwamen aan de beurt. Nu wordt zelfs Brussel te klein bevonden... Maar in 1910 was het anders, toen werd in onze hoofdstad weer een Wereldexpo op het getouw gezet, waar we weinig over weten. Meer nog, deze expo werd ook bijna vergeten. Het expoterrein lag op de terreinen waar later de ULB wortelschoot, de Solboschwijk, ongeveer aan het einde van de Louizalaan. Weinig bewaardNaar aanleiding van het 175-jarige bestaan van de ULB organiseert deze universiteit een tentoonstelling over de vergeten expo van 1910, ondertussen een eeuw geleden. Een expo die trouwens onder een slecht gesternte begon, want nog voor de opening ging een deel van de gebouwen in brand op. Van die gebouwen bleef er weinig bewaard, behalve enkele art nouveau paleizen en uiteraard het hoofdgebouw van de ULB zelf, aan de Rooseveltlaan. De tentoonstelling reconstrueert de Expo van 1910 aan de hand van 3D beelden. Piet SwimbergheDe tentoonstelling loopt van 5 februari tot 3 april in de Allende zaal van de ULB.