Weekend.be graaft zich elke week een weg door het internationale tijdschriftenaanbod. In deze aflevering van Het kleine persoverzicht: Apartamento een nieuw interieurtijdschrift voor trendies.

De internationale krantenwinkels krioelen sinds een paar jaar van de interieurtijdschriften. Maar jammer genoeg is er in de sector weinig variatie: de glossies lijken allemaal op elkaar. Er zijn uitzonderingen, zoals het Amerikaanse, met zorg vormgegeven, altijd interessante Pin-Up, al eerder in deze rubriek behandeld. Of Casa di Abitare, de onlangs volledig heruitgevonden, aan interieurs gewijde satelliet van het legendarische Italiaanse designmagazine Abitare: een van de elegantste titels op de markt.

Maar net als de meer mainstream concurrenten ontbreekt het Pin-Up en Abitare aan échte woningen. De interieurs op glanspapier zijn steevast té afgelikt, té geposeerd: het zijn de equivalenten in glas, staal en beton van topmodellen. Leuk om naar te kijken, maar af en toe ontstaat de behoefte om een levend, realistisch huis of appartement te zien. En dan liefst geen cottage of gemoderniseerde boerderij.

Apartamento, waarvan zopas het eerste nummer verscheen, noemt zichzelf An Everyday Life Interiors Magazine. Het Spaanse, in het Engels geschreven blad staat vol met afgeleefde interieurs van min of meer jonge trendies. Elein Fleiss, de uitgever en hoofdredacteur van het kunstige tijdschrift Purple Journal, leidt de lezer door het apartement dat ze heeft geÃ"rfd van een familievriend, een gereputeerde Franse designer. Luiza Sa, van de Braziliaanse groep Cansei de Ser Sexy (CSS), toont snapshots van hotelkamers waarin de groep tijdens een recente tournee heeft overnacht. Regisseur en graficus Mike Mills opent de deuren van zijn woonst in Los Angeles, eerder banaal ingericht, lijkt het, maar wat een spectaculair uitzicht!

Apartamento gaat vergezeld van een parasietmagazine, I Am Still Alive, volledig gewijd aan het project 100 chairs in 100 days van Martino Gamper. Die werd tijdens de jongste editie van de beurs Design Miami Basel bekroond als grote designbelofte.

Jesse Brouns

Weekend.be graaft zich elke week een weg door het internationale tijdschriftenaanbod. In deze aflevering van Het kleine persoverzicht: Apartamento een nieuw interieurtijdschrift voor trendies.De internationale krantenwinkels krioelen sinds een paar jaar van de interieurtijdschriften. Maar jammer genoeg is er in de sector weinig variatie: de glossies lijken allemaal op elkaar. Er zijn uitzonderingen, zoals het Amerikaanse, met zorg vormgegeven, altijd interessante Pin-Up, al eerder in deze rubriek behandeld. Of Casa di Abitare, de onlangs volledig heruitgevonden, aan interieurs gewijde satelliet van het legendarische Italiaanse designmagazine Abitare: een van de elegantste titels op de markt. Maar net als de meer mainstream concurrenten ontbreekt het Pin-Up en Abitare aan échte woningen. De interieurs op glanspapier zijn steevast té afgelikt, té geposeerd: het zijn de equivalenten in glas, staal en beton van topmodellen. Leuk om naar te kijken, maar af en toe ontstaat de behoefte om een levend, realistisch huis of appartement te zien. En dan liefst geen cottage of gemoderniseerde boerderij.Apartamento, waarvan zopas het eerste nummer verscheen, noemt zichzelf An Everyday Life Interiors Magazine. Het Spaanse, in het Engels geschreven blad staat vol met afgeleefde interieurs van min of meer jonge trendies. Elein Fleiss, de uitgever en hoofdredacteur van het kunstige tijdschrift Purple Journal, leidt de lezer door het apartement dat ze heeft geÃ"rfd van een familievriend, een gereputeerde Franse designer. Luiza Sa, van de Braziliaanse groep Cansei de Ser Sexy (CSS), toont snapshots van hotelkamers waarin de groep tijdens een recente tournee heeft overnacht. Regisseur en graficus Mike Mills opent de deuren van zijn woonst in Los Angeles, eerder banaal ingericht, lijkt het, maar wat een spectaculair uitzicht! Apartamento gaat vergezeld van een parasietmagazine, I Am Still Alive, volledig gewijd aan het project 100 chairs in 100 days van Martino Gamper. Die werd tijdens de jongste editie van de beurs Design Miami Basel bekroond als grote designbelofte.Jesse Brouns