De gelovigen in de Gentse Sint-Baafskathedraal kunnen voortaan bidden vanop een comfortabele (en dure) designstoel. Donderdag werden alle oude kerkstoelen vervangen door exemplaren van de in 2005 overleden Gentse ontwerper Maarten Van Severen.

De kerkstoelen uit 1967 boden weinig zitcomfort en dus besloot de kerkfabriek een tijdje geleden om ze te vervangen. Met een openbare aanbesteding ging ze op zoek naar makkelijke, 'ingetogen' en tijdeloze modellen. De keuze viel uiteindelijk op de zwart/grijze versie van type "03", de stoel die Van Severen in 1999 ontwierp voor designmerk Vitra. Donderdag werden de eerste zeshonderd exemplaren in de kathedraal geplaatst. De oude stoelen zijn door een opkoper meegenomen naar Hollywood.

"Gent is de geboortestad van Maarten Van Severen en dus is het leuk dat net zijn ontwerp het haalde", zegt Nico Wallays, zaakvoerder van Vitrapoint Gent, dat de stoelen leverde. "Hij zou dit echt graag zelf meegemaakt hebben". "De stoelen zijn bovendien zeer eenvoudig en laten daardoor de architectuur en kunst in de kathedraal beter tot zijn recht komen. De grijze kleur van de poten vormt een eenheid met de vloer van Doornikse arduin. De stoelen geven de kerk echt een andere dimensie. Misschien doet dit het kerkbezoek wel weer toenemen".

De zeven kilo zware stoelen kosten 442 euro per stuk. Maar gezien het er in totaal achthonderd zijn, kon de kerkfabriek wel van een korting genieten, aldus Wallays. In totaal hoestte die er 200.000 euro voor op.

Ann Heylens.

De gelovigen in de Gentse Sint-Baafskathedraal kunnen voortaan bidden vanop een comfortabele (en dure) designstoel. Donderdag werden alle oude kerkstoelen vervangen door exemplaren van de in 2005 overleden Gentse ontwerper Maarten Van Severen. De kerkstoelen uit 1967 boden weinig zitcomfort en dus besloot de kerkfabriek een tijdje geleden om ze te vervangen. Met een openbare aanbesteding ging ze op zoek naar makkelijke, 'ingetogen' en tijdeloze modellen. De keuze viel uiteindelijk op de zwart/grijze versie van type "03", de stoel die Van Severen in 1999 ontwierp voor designmerk Vitra. Donderdag werden de eerste zeshonderd exemplaren in de kathedraal geplaatst. De oude stoelen zijn door een opkoper meegenomen naar Hollywood. "Gent is de geboortestad van Maarten Van Severen en dus is het leuk dat net zijn ontwerp het haalde", zegt Nico Wallays, zaakvoerder van Vitrapoint Gent, dat de stoelen leverde. "Hij zou dit echt graag zelf meegemaakt hebben". "De stoelen zijn bovendien zeer eenvoudig en laten daardoor de architectuur en kunst in de kathedraal beter tot zijn recht komen. De grijze kleur van de poten vormt een eenheid met de vloer van Doornikse arduin. De stoelen geven de kerk echt een andere dimensie. Misschien doet dit het kerkbezoek wel weer toenemen".De zeven kilo zware stoelen kosten 442 euro per stuk. Maar gezien het er in totaal achthonderd zijn, kon de kerkfabriek wel van een korting genieten, aldus Wallays. In totaal hoestte die er 200.000 euro voor op.Ann Heylens.