Veel architecten zijn bezeten door zilver. Het Gentse duo Eddy François en Caroline De Wolf runnen trouwens al een kwart eeuw de Casa Argentaurum, een galerie waar design en kunst zich versmelten.

In de jaren '80 startten ze zelf een collectie zilver van architecten. Ze waren eerst gek op het zilver van de beroemde Italiaanse bouwmeester Carlo Scarpa die het ambachtelijke zilver in de jaren '60 herontdekte. Nadien raakten Eddy François en Caroline De Wolf bevriend met Milanese architect en designgoeroe Andrea Branzi die speciaal voor hun galerie Casa Argentaurum zilverwerk ontwierp, waarbij hij het metaal combineerde met ruwe takken. Dat blijk een heel revolutionaire en poëtische aanpak.

Collectie

Ondertussen verzamelden Eddy en Caroline een prachtige collectie zilver ontworpen door architecten bij elkaar. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van hun galerie Casa Argentaurum wordt alles geëxposeerd in het Gentse Designmuseum. Architect Eddy François is zelf de curator van deze ongewone zilverexpo.

Er worden ook enkele stukken getoond uit de museumcollectie zelf. Je krijgt onder meer zilver te zien van Aldo Rossi, Alessandro Mendini, Hans Hollein, Richard Meier, Ettore Sottsass, Matteo Thun, Borek Sipek, Vico Magistretti en Mario Botta. Maar blijkbaar herontdekken nu ook weer andere architecten de subtiliteit van het zilver, zoals Toyo Ito, Kazuo Sejima, Wiel Arets en Zaha Hadid. Ook van deze laatsten is er werk op de expo te zien. Voor Eddy en Caroline is deze expo tevens een ode aan hun vele vriendschappen en contacten die ze al altijd onderhouden met beroemde ontwerpers. Dat maakt de expo extra persoonlijk en boeiend.

Piet Swimberghe

Veel architecten zijn bezeten door zilver. Het Gentse duo Eddy François en Caroline De Wolf runnen trouwens al een kwart eeuw de Casa Argentaurum, een galerie waar design en kunst zich versmelten. In de jaren '80 startten ze zelf een collectie zilver van architecten. Ze waren eerst gek op het zilver van de beroemde Italiaanse bouwmeester Carlo Scarpa die het ambachtelijke zilver in de jaren '60 herontdekte. Nadien raakten Eddy François en Caroline De Wolf bevriend met Milanese architect en designgoeroe Andrea Branzi die speciaal voor hun galerie Casa Argentaurum zilverwerk ontwierp, waarbij hij het metaal combineerde met ruwe takken. Dat blijk een heel revolutionaire en poëtische aanpak.Collectie Ondertussen verzamelden Eddy en Caroline een prachtige collectie zilver ontworpen door architecten bij elkaar. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van hun galerie Casa Argentaurum wordt alles geëxposeerd in het Gentse Designmuseum. Architect Eddy François is zelf de curator van deze ongewone zilverexpo. Er worden ook enkele stukken getoond uit de museumcollectie zelf. Je krijgt onder meer zilver te zien van Aldo Rossi, Alessandro Mendini, Hans Hollein, Richard Meier, Ettore Sottsass, Matteo Thun, Borek Sipek, Vico Magistretti en Mario Botta. Maar blijkbaar herontdekken nu ook weer andere architecten de subtiliteit van het zilver, zoals Toyo Ito, Kazuo Sejima, Wiel Arets en Zaha Hadid. Ook van deze laatsten is er werk op de expo te zien. Voor Eddy en Caroline is deze expo tevens een ode aan hun vele vriendschappen en contacten die ze al altijd onderhouden met beroemde ontwerpers. Dat maakt de expo extra persoonlijk en boeiend. Piet Swimberghe