Het Zwitserse familiebedrijf Vitra heeft het Finse designbedrijf Artek gekocht. De bedrijven melden dat Artek als afzonderlijke entiteit zal blijven bestaan. De samenwerking heeft in eerste instantie betrekking op productie, distributie en logistiek.

De vorige eigenaar van het designbedrijf Artek was Proventus. Daniel Sachs, de CEO van Proventus, geeft een woordje uitleg bij de transactie: 'Vitra beschikt over de ideale bedrijfscultuur, knowhow en industriële middelen om Artek naar een hoger niveau te tillen.'

Artek werd in 1935 opgericht in Finland door architect Alvar Aalto en zijn vrouw Aino, kunstpromotor Maire Gullichsen en kunsthistoricus Nils-Gustav Hahl. Hun doel was om 'meubelen te verkopen en een moderne cultuur van wonen te promoten via tentoonstellingen en andere educatieve middelen.' Dankzij hun radicale businessplan kon Artek naam maken als een van de meest innoverende spelers in de wereld van design. Artek was een belangrijke speler binnen het modernisme en gaat steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden binnen design, kunst en architectuur.

Mirkku Kullberg, de CEO van Artek, is zeer tevreden met de overname. 'De internationale dimensie, die in het oprichtingsmanifest van 1935 van Artek al een duidelijk doel was, moest nieuw leven worden ingeblazen. Dit is de arena waarin we actief willen zijn en allianties of eigendomsregelingen zijn een manier om de toekomst vorm te geven. Wij zijn van mening dat Artek het best gebaat is met een eigenaar uit de sector.', aldus Kullberg. De CEO hoopt dat Vitra Artek naar een hoger niveau zal tillen.

Rolf Fehlbaum, lid van de raad van bestuur van Vitra, meldt dat ze altijd al fan waren van Artek en veel respect hebben voor het designbedrijf. Vitra belooft bovendien dat Artek zijn rol van commerciële-culturele voortrekker zal kunnen blijven vervullen en hun werk kunnen verderzetten zoals voorheen. Fehlbaum vult aan dat het Scandinavische design aan een comeback bezig is en dat er veel belangstelling is voor het werk van oprichter Alvar Aalto. Dat Tapiovaara internationaal gezien minder gekend is vindt hij een spijtige zaak en Vitra zal er dan ook alles aan doen om ook de meubelcollectie van Tapiovaara op de kaart te zetten. Artek zal ook onder het bewind van Vitra blijven samenwerken met gerenommeerde internationale designers, architecten en kunstenaars. (LP)

Het Zwitserse familiebedrijf Vitra heeft het Finse designbedrijf Artek gekocht. De bedrijven melden dat Artek als afzonderlijke entiteit zal blijven bestaan. De samenwerking heeft in eerste instantie betrekking op productie, distributie en logistiek. De vorige eigenaar van het designbedrijf Artek was Proventus. Daniel Sachs, de CEO van Proventus, geeft een woordje uitleg bij de transactie: 'Vitra beschikt over de ideale bedrijfscultuur, knowhow en industriële middelen om Artek naar een hoger niveau te tillen.' Artek werd in 1935 opgericht in Finland door architect Alvar Aalto en zijn vrouw Aino, kunstpromotor Maire Gullichsen en kunsthistoricus Nils-Gustav Hahl. Hun doel was om 'meubelen te verkopen en een moderne cultuur van wonen te promoten via tentoonstellingen en andere educatieve middelen.' Dankzij hun radicale businessplan kon Artek naam maken als een van de meest innoverende spelers in de wereld van design. Artek was een belangrijke speler binnen het modernisme en gaat steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden binnen design, kunst en architectuur. Mirkku Kullberg, de CEO van Artek, is zeer tevreden met de overname. 'De internationale dimensie, die in het oprichtingsmanifest van 1935 van Artek al een duidelijk doel was, moest nieuw leven worden ingeblazen. Dit is de arena waarin we actief willen zijn en allianties of eigendomsregelingen zijn een manier om de toekomst vorm te geven. Wij zijn van mening dat Artek het best gebaat is met een eigenaar uit de sector.', aldus Kullberg. De CEO hoopt dat Vitra Artek naar een hoger niveau zal tillen. Rolf Fehlbaum, lid van de raad van bestuur van Vitra, meldt dat ze altijd al fan waren van Artek en veel respect hebben voor het designbedrijf. Vitra belooft bovendien dat Artek zijn rol van commerciële-culturele voortrekker zal kunnen blijven vervullen en hun werk kunnen verderzetten zoals voorheen. Fehlbaum vult aan dat het Scandinavische design aan een comeback bezig is en dat er veel belangstelling is voor het werk van oprichter Alvar Aalto. Dat Tapiovaara internationaal gezien minder gekend is vindt hij een spijtige zaak en Vitra zal er dan ook alles aan doen om ook de meubelcollectie van Tapiovaara op de kaart te zetten. Artek zal ook onder het bewind van Vitra blijven samenwerken met gerenommeerde internationale designers, architecten en kunstenaars. (LP)