Het legendarische Victoria & Albertmuseum in Londen hernieuwd gestaag zijn patrimonium en opent nu en dan een nieuwe galerie. Vanaf 1 december kan je er de nieuwe "Furniture Gallery" bezoeken. Nogal wat bezoekers van de Londense musea zijn tuk op de V & A, wat niet vanzelfsprekend is, want het is in oorsprong een museum van wat destijds de "decoratieve kunsten" werden genoemd, glas, porselein, meubilair... Kortom huisraad in de brede zin van het woord. Ook wij hadden dergelijke musea, zoals het Museum voor Sierkunsten in Gent en het Gruuthusemuseum in Brugge, waar de stadsgeschiedenis vermengd werd met toegepaste kunst.

Ondertussen werd Sierkunsten het Design Museum. Het V & A blijft zijn oorspronkelijke collectie behouden, maar heeft ze wel wat geactualiseerd zonder de oudheden pijn te doen. Je krijgt er dus zowel middeleeuwse ceramiek als design te zien. En blijkbaar werkt deze opvatting, want er komen veel bezoekers op af. Misschien ligt het geheim ook in het prachtige decor dat mooi werd bewaard en betoverend en feestelijk oogt. In ons land worden die oude decors al snel verstopt achter meubelplaten en verdwijnen ook de ouderwets expositiekasten die iedereen leuk vindt. Het V & A is dus een inspirerend voorbeeld. Het museum is ook zo gezellig, met een leuk restaurant, een koffiebar en shop die heel wat bijval kennen.

Het is ook een didactisch museum. In deze context past de opening van de nieuwe Furniture Gallery waar aan de hand van 200 uitgelezen meubels de gehele Westerse meubelkunst wordt getoond. Je krijgt er zowel middeleeuwse banken te zien als stoelen van Thomas Chippendale, Eileen Gray, Ron Arad of Tom Dixon. De nieuwe galerie werd vormgegeven door Nord Architecture uit Glasgow, een van de toonaangevende Schotse ontwerpbureaus. Laat dit dus een reden zijn voor een nieuw bezoek aan het schitterende museum. En vergeet, denken aan de kerstgeschenken, ook de shop niet waar je originele spullen kopen kunt!

Piet Swimberghe

Het legendarische Victoria & Albertmuseum in Londen hernieuwd gestaag zijn patrimonium en opent nu en dan een nieuwe galerie. Vanaf 1 december kan je er de nieuwe "Furniture Gallery" bezoeken. Nogal wat bezoekers van de Londense musea zijn tuk op de V & A, wat niet vanzelfsprekend is, want het is in oorsprong een museum van wat destijds de "decoratieve kunsten" werden genoemd, glas, porselein, meubilair... Kortom huisraad in de brede zin van het woord. Ook wij hadden dergelijke musea, zoals het Museum voor Sierkunsten in Gent en het Gruuthusemuseum in Brugge, waar de stadsgeschiedenis vermengd werd met toegepaste kunst. Ondertussen werd Sierkunsten het Design Museum. Het V & A blijft zijn oorspronkelijke collectie behouden, maar heeft ze wel wat geactualiseerd zonder de oudheden pijn te doen. Je krijgt er dus zowel middeleeuwse ceramiek als design te zien. En blijkbaar werkt deze opvatting, want er komen veel bezoekers op af. Misschien ligt het geheim ook in het prachtige decor dat mooi werd bewaard en betoverend en feestelijk oogt. In ons land worden die oude decors al snel verstopt achter meubelplaten en verdwijnen ook de ouderwets expositiekasten die iedereen leuk vindt. Het V & A is dus een inspirerend voorbeeld. Het museum is ook zo gezellig, met een leuk restaurant, een koffiebar en shop die heel wat bijval kennen. Het is ook een didactisch museum. In deze context past de opening van de nieuwe Furniture Gallery waar aan de hand van 200 uitgelezen meubels de gehele Westerse meubelkunst wordt getoond. Je krijgt er zowel middeleeuwse banken te zien als stoelen van Thomas Chippendale, Eileen Gray, Ron Arad of Tom Dixon. De nieuwe galerie werd vormgegeven door Nord Architecture uit Glasgow, een van de toonaangevende Schotse ontwerpbureaus. Laat dit dus een reden zijn voor een nieuw bezoek aan het schitterende museum. En vergeet, denken aan de kerstgeschenken, ook de shop niet waar je originele spullen kopen kunt! Piet Swimberghe