Vergeet de steriele 'showroominterieurs' en de kale lofts. In de interieurs van vandaag mag weer worden geleefd. Oude en nieuwe meubelen leven er vreedzaam samen. Oma's favoriete fauteuil ondergaat een verjongingskuur bij de meubelstoffeerder. Een strak leren bankstel wordt bedolven onder knusse kussens en plaids. Tapijten en zelfs schapenvellen en koeienhuiden - echt of nep - zijn weer welkom. Kille lamellen worden vervangen door warm ogende overgordijnen. Niet alleen om esthetische redenen, ze verbeteren ook de akoestiek in gebouwen waar veel beton en glas gebruikt wordt.

Artisanaal textiel, dat in de jaren zeventig en prille eighties heel gewild was, is nu helemaal terug. Monumentale handgeknoopte tapijten, al dan niet op maat gemaakt, sieren wanden of vloeren. Tapijtfabrikanten werken samen met designers om er beperkte oplages van te produceren, ontwerpen die balanceren tussen interieur en toegepaste kunst.

Ook invloeden uit de mode dringen meer door in het interieurgebeuren. Stoffen- en printontwerpers worden voor mode en interieur gevraagd, wat leidt tot een interessante kruisbestuiving. Lang niet alle prints en kleurencombinaties uit de mode lenen zich namelijk tot interieurtoepassingen. Meestal beperken vluchtige trends zich tot de meer democratisch geprijsde fantasiekussens, plaids en tafel- en bedlinnen. Voor grotere investeringen, zoals mooie overgordijnen of het betere bedlinnen, wordt gekozen voor tijdloze stoffen of voor designerstoffen met een heel herkenbare signatuur. Vier stofmeesters leggen uit.

Met een opleiding modetechnologie, gevolgd door een masteropleiding Mode aan het KASK in Gent en stages bij Raf Simons en Henrik Vibskov, leek het pad van Klaas Rommelaere (31) geëffend voor een job in de mode. Klaas koos echter voor creatieve vrijheid en werd textielkunstenaar. Zijn creaties zijn te zien in Soft? Tactiele dialogen, een tentoonstelling van het MoMu rond Belgische textielkunstenaars.

Ben Beirens (40) heeft als print- en textieldesigner voor grote namen in de mode gewerkt zoals Diesel Black Gold, Roberto Cavalli, Sophia Kokosalaki en vele anderen. Hij woonde en werkte meer dan tien jaar in Italië, sinds kort is hij weer in ons land. Op Interieur stelt hij een signature collection hand-gemaakte tapijten voor de Belgische fabrikant JOV voor.

Lieve Decorte ontwerpt textiel voor interieur en mode. Daarnaast doceert ze textieldesign aan Luca School of Arts in Gent. Eind september stelt ze voor de derde keer haar werk voor op Première Vision in Parijs, dé referentie op het vlak van stoffenbeurzen voor de mode-industrie, onder de naam Jeu de Fil. Ze neem op 28 oktober ook deel aan Sterkwerk in Gent.