Vandaag krijgt Frankrijk er een nieuw Jean Nouvel monument bij, de RBC. Wie denkt dat die laatste C voor 'culture' staat heeft het lekker mis. Het gaat trouwens om een uniek opgevatte en monumentale designwinkel met een superrestaurant.

Designmeubels verkopen mag best wat feestelijk, meent Franck Argentin, een Zuidfranse zakenman die precies een kwart een geleden de meubelzaak van zijn ouders herdoopte tot RBC. Aanvankelijk verkocht hij vooral meubels aan professionelen uit de horeca en kantoorwereld, daarom staat RBC voor "Royonnage", "Bureau" en "Collectivité". Maar in de loop der jaren verkocht hij meer en meer designmeubels aan particulieren. Op aanraden van zijn goeie vriend Philippe Starck, Argentin is trouwens met onnoemelijk veel designers bevriend, behield hij het letterwoord RBC. Eind vorige eeuw begon hij zijn meubelimperium uit te bouwen met prachtige winkels in Lyon en Nimes, onder meer van Starck en Pillet. Maar voor het hertekenen en bedenken van zijn zaak in Montpellier deed hij een beroep op niemand minder dan sterarchitect Jean Nouvel.

RBC: een nieuw winkelconcept.

Samen met Jean Nouvel ontstond een volledig nieuw winkelconcept. De RBC van Nouvel is liefst 9 verdiepingen hoog, lijkt van buitenaf op een hedendaags museum, en is van alles en nog wat. Er is zelfs een bibliotheek, boekenwinkel en een uitstekend restaurant, onder leiding van chef Pascal Sanchez (runde ooit de Twist in Las Vegas). Kortom dit lijkt op een soort cultureel centrum van de design, meer zelfs, een soort museum waar je 'en passant' een meubeltje koopt. Het stalen gebouw is op zich een eyecatcher van formaat, helemaal uitgevoerd in de monumentale Nouvelstijl. Op de gevel staan in grote letters de woorden "Cuisinier", "Diner", "Ranger", "Voir"," Mobilier", "Deguster" en "Habiter". Kortom wonen met een flinke portie nat en droog! Het gebouw wordt ook 's nachts een blikvanger, want voor de monumentale verlichting werd een beroep gedaan op de meester ter zake, Yann Kersalé, die veel met Nouvel samenwerkt en onder meer ook de nachtverlichting van de Torre Agbar in Barcelona op zich nam.

Het RBC gaat dus deze avond open en dat gebeurt in aanwezigheid van talrijke personaliteiten uit de architectuur en de design. Wie er

heen wil, dit is het adres: 609, Avenue Raymond Dugrand, Montpellier.

Piet Swimberghe

Vandaag krijgt Frankrijk er een nieuw Jean Nouvel monument bij, de RBC. Wie denkt dat die laatste C voor 'culture' staat heeft het lekker mis. Het gaat trouwens om een uniek opgevatte en monumentale designwinkel met een superrestaurant. Designmeubels verkopen mag best wat feestelijk, meent Franck Argentin, een Zuidfranse zakenman die precies een kwart een geleden de meubelzaak van zijn ouders herdoopte tot RBC. Aanvankelijk verkocht hij vooral meubels aan professionelen uit de horeca en kantoorwereld, daarom staat RBC voor "Royonnage", "Bureau" en "Collectivité". Maar in de loop der jaren verkocht hij meer en meer designmeubels aan particulieren. Op aanraden van zijn goeie vriend Philippe Starck, Argentin is trouwens met onnoemelijk veel designers bevriend, behield hij het letterwoord RBC. Eind vorige eeuw begon hij zijn meubelimperium uit te bouwen met prachtige winkels in Lyon en Nimes, onder meer van Starck en Pillet. Maar voor het hertekenen en bedenken van zijn zaak in Montpellier deed hij een beroep op niemand minder dan sterarchitect Jean Nouvel. RBC: een nieuw winkelconcept. Samen met Jean Nouvel ontstond een volledig nieuw winkelconcept. De RBC van Nouvel is liefst 9 verdiepingen hoog, lijkt van buitenaf op een hedendaags museum, en is van alles en nog wat. Er is zelfs een bibliotheek, boekenwinkel en een uitstekend restaurant, onder leiding van chef Pascal Sanchez (runde ooit de Twist in Las Vegas). Kortom dit lijkt op een soort cultureel centrum van de design, meer zelfs, een soort museum waar je 'en passant' een meubeltje koopt. Het stalen gebouw is op zich een eyecatcher van formaat, helemaal uitgevoerd in de monumentale Nouvelstijl. Op de gevel staan in grote letters de woorden "Cuisinier", "Diner", "Ranger", "Voir"," Mobilier", "Deguster" en "Habiter". Kortom wonen met een flinke portie nat en droog! Het gebouw wordt ook 's nachts een blikvanger, want voor de monumentale verlichting werd een beroep gedaan op de meester ter zake, Yann Kersalé, die veel met Nouvel samenwerkt en onder meer ook de nachtverlichting van de Torre Agbar in Barcelona op zich nam. Het RBC gaat dus deze avond open en dat gebeurt in aanwezigheid van talrijke personaliteiten uit de architectuur en de design. Wie er heen wil, dit is het adres: 609, Avenue Raymond Dugrand, Montpellier.Piet Swimberghe