Nieuwe interieurtrend ‘Glamodernisme’: less is Dimore

De 'Honesty Bar', een kleine lounge op de benedenverdieping. © .

Glamoureus, gewaagd en gezellig : het Italiaanse architectenduo Dimore Studio definieert een nieuwe interieurtrend.

Vergeet de pastelkleuren, de witgelakte plankenvloer en de keukens van berkenmultiplex. De nieuwste interieurtrend ruilt Scandinavische frisheid voor een gedempte boudoirstijl. Net als in de mode is verandering de enige constante in interieurland. Na de jarenlange hegemonie van wit, hout en soberheid was er wat nood aan warmte en knusheid.

De grootste voortrekker van dit glamoureuze modernisme is het duo Britt Moran en Emiliano Salci, beter bekend als Dimore (Italiaans voor ‘grote statige herenhuizen’). In 2003 stichtten de twee vrienden (geen koppel, zoals velen denken) de studio in Milaan. Sindsdien veroveren ze de wereld met hun weelderige stijl. Onder hun klanten vind je onder meer Aesop, Cire Trudon, de hotelbons Ian Schrager en de Parijse restaurantfamilie Costes (zie ook p. 50: Kracht van een clan).

Een van de 26 hotelkamers, de 'Prestige Room' in hemelsblauw, heeft een vier meter hoog plafond.
Een van de 26 hotelkamers, de ‘Prestige Room’ in hemelsblauw, heeft een vier meter hoog plafond.

Benieuwd naar hun wonderrecept? Een optelsom van diepe kleuren, rijke materialen en veel textuur. Of, concreter: bordeauxrood, Pruisisch blauw, smaragdgroen, pauselijk purper, messing, chroom, wortelhout, spiegels, gefumeerd glas, velours, vast tapijt en gordijnen. Hier en daar gebruiken ze ook gekleurde marmer, en verder veel grafische prints. Zo maken ze zonder aarzelen geometrische muurschilderingen die doorlopen op de vloer en het plafond. We zien het de liefhebbers van ‘Scandi Living’ nog niet meteen durven.

Potpourri

Op het eerste gezicht lijken de seventies de grootste inspiratiebron van het duo Dimore. Denk aan de weelderige Italiaanse glam van Gio Ponti en Tobia Scarpa. Maar het is eclectischer dan dat. Tijdens de meubelbeurs in Milaan toonden ze in drie vitrinekasten objecten die hen inspireren. Dat ging van zijden art-decostropdassen en een industriële lamp tot porseleinen papegaaien, Japanse houtsneden, middeleeuwse kruiken en een arts-and-craftsstoel. Hun grote kracht ligt erin om die stijlenpotpourri om te smelten tot een harmonieus geheel. Eentje dat bovendien écht vernieuwend is: weelderig, stemmig, sexy en filmisch. In hun interieurs zou je een artistieke versie van een Bondfilm kunnen opnemen. Wes Anderson zou er ook op kicken, net als Edward Hopper en David Lynch. Een plek waar je je – letterlijk – volledig kunt laten onderdompelen in hun stijl is Hôtel Saint-Marc in Parijs. Afgelopen zomer opende het hotel de deuren in een historisch kantoorpand na een renovatie van twee jaar. De 26 kamers, het zwembad, de hamam, de lounge en de bar: alles is signé Dimore.

Paars bureau

In interieurkringen circuleert de naam Dimore al een tijdje. Maar tijdens de meubelbeurs in Milaan bleken ze definitief doorgebroken bij het grote publiek. Het was over de koppen lopen in hun appartement, waar ze hun stijl steeds verder doordrijven. De entreehal was dit keer volledig bedekt met handgeschilderde tegels in roze, geel, groen en bruin. Verder een gestreepte linoleumvloer, een paars bureau en Japanse lampionnen van bloemetjesstof.

Hoe knotsgek het ook klinkt : het werkt. Dat zien andere merken ook. De invloed van Dimore Studio is gigantisch. Zeker in kleuren zijn ze heel toonaangevend. Dat zelfs Scandinavische merken, zoals Normann Copenhagen, nu diepgroene en bordeauxrode stoelen maken, is misschien wel het beste bewijs. Dit is meteen een leuke optie voor wie met een kleiner budget mee wil in de glamourtrend. Want de jongens van Dimore Studio zijn dure rakkers. Naast interieurs maken ze ook meubelen, en die prijzen situeren zit in de categorie met vijf cijfers.

Dimore-duo Britt Moran en Emiliano Salci.
Dimore-duo Britt Moran en Emiliano Salci.

Bilitis

Het glamoureuze modernisme is niet de gemakkelijkste doe-het-zelftrend, maar onmogelijk is het zeker niet. Een voordeel is dat het in deze interieurs niet draait om herkenbare designiconen, genre Eames-kuipjes. Een optie is om koers te zetten richting kringloopwinkel. Daar vind je voor weinig geld gegarandeerd seventiesgerief zoals eettafels in gefumeerd glas of messing barwagentjes. Je kunt ook je fauteuil of stoelen (laten) overtrekken met velours in een diepe kleur en de poten goud schilderen. Een andere gemakkelijke truc: pimp je salontafel door er een mozaïek van marmeren snijplanken op te leggen. Die vind je voor weinig geld bij ketens zoals Flying Tiger. Door muren te schilderen, al dan niet in een grafisch patroon, creëer je ook snel een stemmige sfeer. Schaf zeker ook zware gordijnen aan, al dan niet met een grafische print. Een tip : maak op voorhand een moodboard met de kleuren, stoffen en materialen die je wilt gebruiken. Anders loop je een reëel risico op een dissonante kakofonie, en dat is niet de bedoeling. Voor wie dit wat te heftig is: deze stijl leent zich perfect voor de slaapkamer, wegens intiem en knus. Zet er dan zeker een kaptafel neer voor het ultieme boudoir- gevoel. De kitscherige soundtrack van Bilitis erbij, en klaar.

Dé eyecatcher in elke gang: tapijt met pluimenprint.
Dé eyecatcher in elke gang: tapijt met pluimenprint.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content