De Zweedse woonketen gaat opnieuw heel wat samenwerkingen aan. Tom Dixon is opnieuw van de partij, maar ook kunstenares Sabine Marcelis, foodspecialist Claus Meyer en artieste Solange Knowles mogen hun expertise delen. Van zonne-energie voor iedereen tot urban farming: dit ligt er in het verschiet.

Food innovaties

In de keuken kiest Ikea voor plantaardige innovaties. De woonketen lanceert ijsjes op plantaardige basis met als eerste smaak aardbei. Daarnaast krijgt de balletjesfamilie er een nieuw lid bij: de (m)eatball. Ze zien eruit als vlees en ze smaken hetzelfde, maar ze zijn een duurzamer en gezonder alternatief op plantaardige basis.

Ook staat er een samenwerking op stapel met de culinaire ondernemer Claus Meyer, de oprichter van de New Nordic Cuisine.

Food, Ikea
Food © Ikea

Art Event

Ikea wil kunst democratiseren. Met de volgende Art Event-collectie wil het bedrijf een art kiosk introduceren waarbij de kunstcollectie toegankelijk gemaakt wordt door haar mee te nemen naar waar de mensen zijn. Samen met zes multidisciplinaire kunstenaars, waaronder Sabine Marcelis, gaan ze op zoek naar de ontmoeting tussen kunst en design.

Art Event, Ikea
Art Event © Ikea

IKEA x Lego: BYGGLEK

Door de samenwerking met Lego wil IKEA barrières van spelen weghalen.

IKEA x Lego: BYGGLEK, Ikea
IKEA x Lego: BYGGLEK © Ikea

OMTÄNKSAM

Met deze collectie hoopt Ikea in te spelen op comfort en universaliteit: het is design voor iedereen, van een zwangere vrouw tot iemand met rugklachten of een gebroken been.

OMTANKSAM, Ikea
OMTANKSAM © Ikea

Klein wonen in de stad

Design om compact en flexibel te wonen in de stad: een kolfje naar de hand van Ikea. De RÅVAROR-collectie is er helemaal op voorzien.

RÅVAROR, Ikea
RÅVAROR © Ikea

IKEA x Greyhound: SAMMANKOPPLA

Voor de nieuwe SAMMANKOPPLA-collectie zocht Ikea inspiratie in Zuidoost-Azië. Ze onderzochten de probleemoplossende mindset, beïnvloed door kleine leefruimtes, uit deze cultuur: recyclage, hergebruik en hergeboorte vormen de basis van deze collectie.

SAMMANKOPPLA, Ikea
SAMMANKOPPLA © Ikea

IKEA x Saint Heron: GÅTFULL

Het doel van deze samenwerking is om een brug te creëren tussen kunst en design. Door samen te werken met Saint Heron, de cultural hub van Solange Knowles, wil Ikea architectuur, design, kunst en muziek in de huizen van mensen brengen.

IKEA x Saint Heron: GÅTFULL, Getty
IKEA x Saint Heron: GÅTFULL © Getty

IKEA x Little Sun: SAMMANLÄNKAD

Door een samenwerking aan te gaan met de non-profit Little Sun, opgericht door kunstenaar Olafur Eliasson, wil Ikea de nadruk leggen op zonne-energie en een oplossing bieden voor een beter waterverbruik.

Ikea X Little Sun: SAMMANLANKAD, Ikea
Ikea X Little Sun: SAMMANLANKAD © Ikea

IKEA x Sonos: SYMFONISK

YMFONISK is het resultaat van de samenwerking tussen Ikea en Sonos. Samen hopen ze kwalitatief geluid te combineren met knap design. De tafellamp, die een wifispeaker is, past gemakkelijk in het interieur. Samen hebben de partners ook een boekenplankspeaker ontworpen.

Ikea x Sonos: SYMFONISK, Ikea
Ikea x Sonos: SYMFONISK © Ikea

Urban Farming met Tom Dixon

Samen met Tom Dixon wil Ikea iedereen ter wereld de kans geven om lokaal eten te kweken.

Ikea x Tom Dixon, Ikea
Ikea x Tom Dixon © Ikea

Meer informatie over de collabs tussen Ikea en ontwerpers, merken, artiesten en innovators kan je vinden op Ikea.today

De Zweedse woonketen gaat opnieuw heel wat samenwerkingen aan. Tom Dixon is opnieuw van de partij, maar ook kunstenares Sabine Marcelis, foodspecialist Claus Meyer en artieste Solange Knowles mogen hun expertise delen. Van zonne-energie voor iedereen tot urban farming: dit ligt er in het verschiet. In de keuken kiest Ikea voor plantaardige innovaties. De woonketen lanceert ijsjes op plantaardige basis met als eerste smaak aardbei. Daarnaast krijgt de balletjesfamilie er een nieuw lid bij: de (m)eatball. Ze zien eruit als vlees en ze smaken hetzelfde, maar ze zijn een duurzamer en gezonder alternatief op plantaardige basis. Ook staat er een samenwerking op stapel met de culinaire ondernemer Claus Meyer, de oprichter van de New Nordic Cuisine. Ikea wil kunst democratiseren. Met de volgende Art Event-collectie wil het bedrijf een art kiosk introduceren waarbij de kunstcollectie toegankelijk gemaakt wordt door haar mee te nemen naar waar de mensen zijn. Samen met zes multidisciplinaire kunstenaars, waaronder Sabine Marcelis, gaan ze op zoek naar de ontmoeting tussen kunst en design. Door de samenwerking met Lego wil IKEA barrières van spelen weghalen. Met deze collectie hoopt Ikea in te spelen op comfort en universaliteit: het is design voor iedereen, van een zwangere vrouw tot iemand met rugklachten of een gebroken been. Design om compact en flexibel te wonen in de stad: een kolfje naar de hand van Ikea. De RÅVAROR-collectie is er helemaal op voorzien. Voor de nieuwe SAMMANKOPPLA-collectie zocht Ikea inspiratie in Zuidoost-Azië. Ze onderzochten de probleemoplossende mindset, beïnvloed door kleine leefruimtes, uit deze cultuur: recyclage, hergebruik en hergeboorte vormen de basis van deze collectie. Het doel van deze samenwerking is om een brug te creëren tussen kunst en design. Door samen te werken met Saint Heron, de cultural hub van Solange Knowles, wil Ikea architectuur, design, kunst en muziek in de huizen van mensen brengen. Door een samenwerking aan te gaan met de non-profit Little Sun, opgericht door kunstenaar Olafur Eliasson, wil Ikea de nadruk leggen op zonne-energie en een oplossing bieden voor een beter waterverbruik.YMFONISK is het resultaat van de samenwerking tussen Ikea en Sonos. Samen hopen ze kwalitatief geluid te combineren met knap design. De tafellamp, die een wifispeaker is, past gemakkelijk in het interieur. Samen hebben de partners ook een boekenplankspeaker ontworpen.Samen met Tom Dixon wil Ikea iedereen ter wereld de kans geven om lokaal eten te kweken.