Huis vol vintage design in de polders

Huis vol vintage design in de polders
Isabelle Townsend en Patrick Deedes-Vincke woonden jaren in New York en daar ontkiemde hun fascinatie voor designklassiekers, lang voor er hier belangstelling voor bestond. © Jan Verlinde

Britten zijn geboren kunstverzamelaars. Ze springen anders om met het heden en het verleden, omdat ze minder onderscheid maken tussen nu en toen. Dat blijkt ook uit dit interieur.

De woning is uitgesproken landelijk maar het interieur is hedendaags, geen vanzelfsprekende combinatie. Vroeger werden dergelijke landelijke stulpen volgestouwd met rustieke oudheden. De stoffering met vintage design is dus vrij ongewoon.

Toch is al wat hier staat niet nagelnieuw. Sommige meubels zijn een halve eeuw oud. De collectie vertelt meteen ook het verhaal van de bewoners.

Tekst: Piet Swimberghe / Foto's: Jan Verlinde

Voor meer info kan u terecht bij Patrick Deedes-Vincke.

01-huisje-buitenkant11947692339851194769219747_KW_v2 © Jan Verlinde

Isabelle Townsend en Patrick Deedes-Vincke woonden jaren in New York en daar ontkiemde hun fascinatie voor designklassiekers, lang voor er hier belangstelling voor bestond.

02-achterdeur-terras11947692339851194769232136_KW_v2 © Jan Verlinde

Isabelle was destijds actief als topmodel en Patrick zat in de modefotografie. Via deze weg hebben ze heel wat mooie interieurs kunnen bezoeken.

03-terras-tuin11947692339851194769232239_KW_v2 © Jan Verlinde

Tegenwoordig legt Patrick zich helemaal toe op het inrichten en opknappen van oude woningen in Frankrijk en België. Meestal werkt hij in opdracht en leidt hij het project, van de ruwbouw tot de afwerking en de decoratie.

04-groen-vert11947692339851194769232511_KW_v2 © Jan Verlinde

In Frankrijk restaureerde hij onlangs een groot landhuis. Patrick gaf de inrichting een hedendaagse toets door een gelijkaardige confrontatie van een oud pand met een moderne aankleding, maar de architectuur bleef traditioneel qua stijl.

05-maskers-deur11947692339851194769232717_KW_v2 © Jan Verlinde

Ook dit oude dijkhuis in de buurt van Knokke bleek een interessante stijloefening.

06-groene-deuren-doorgang11947692339851194769233357_KW_v2 © Jan Verlinde

Het pand werd al eerder gerestaureerd, voor Patrick en Isabelle er introkken, maar het zag er toen veel rustieker uit.

07-eames-fruit11947692339851194769233625_KW_v2 © Jan Verlinde

Door de strakke herinrichting en het weghalen van decoratieve tierelantijntjes versoberde Patrick de stijl van de woning.

08-woonruimte-balken11947692339851194769229881_KW_v2 © Jan Verlinde

Zo werden bijvoorbeeld alle houten balken wit geverfd, wat de lichtinval ten goede komt. De originele structuur van het gebouw bleef min of meer bewaard.

09-grote-woonruimte11947692339851194769227852_KW_v2 © Jan Verlinde

De grote woonruimte onder de oude, witte balken, maar vol kleurrijke en warme vintage meubels van onder meer Eames (fauteuil op de voorgrond), Knoll (driepoottafel) en Panton (zitjes rechtsachter).

10-eames-kunst11947692339851194769226354_KW_v2 © Jan Verlinde

Twee houten Eamesstoelen tegen de muur links. Foto's en primitieve kunst vervolledigen het luchtige geheel.

11-wintertuin11947692339851194769224865_KW_v2 © Jan Verlinde

In de wintertuin aan de noordzijde staan stoelen van Eames rond een Knolltafel.

12-slaapkamer11947692339851194769221973_KW_v2 © Jan Verlinde

En ook in de vrij strakke slaapkamers staat er veel vintage design.

13-keuken-alg11947692339851194769222137_KW_v2 © Jan Verlinde

Alleen de keuken met het gezellige Agafornuis is een recentere aanbouw.

14-keuken-aga-tafel11947692339851194769223431_KW_v2 © Jan Verlinde

Door de combinatie met de beroemde eettafel van Eero Saarinen en 'antieke' Eamesstoelen oogt het geheel toch vrij hedendaags. Het merendeel van de meubels kochten Isabelle en Patrick destijds in New York in garage sales.

15-rode-hal11947692339851194769219979_KW_v2 © Jan Verlinde

De intieme hal in Engels rood, met als blikvanger een grappige wandlamp.

16-tuinhuis11947692339851194769220604_KW_v2 © Jan Verlinde

Patrick ontwierp ook het houten tuinhuis dat er vanbuiten uitziet als een kleine schuur.

17-tuinhuis-binnen11947692339851194769220924_KW_v2 © Jan Verlinde

Binnen is het eenvoudig afgewerkt met een houten betimmering in Scandinavische stijl. Het is een ideaal zomerverblijf voor gasten of kinderen.

18-gastenverblijf-ladder11947692339851194769221637_KW_v2 © Jan Verlinde

Het kleurenpalet past trouwens goed bij de nabije Noordzee, want dit zijn de tinten van de schelpen op het strand.