Binnenkijkers

PietAlbertGoethals
© PietAlbertGoethals

De curatoren dit jaar, Kersten Geers en David Van Severen van architectenbureau OFFICE KGDVS, planten in 6 beurshallen een uitgewerkt interieur, in samenwerking met architecten en designers. "In 1968 zijn we gestart als "plek voor wooncreatitiveit", zo blijkt uit onze archieven. De voorbije decennia kwamen sterontwerpers de show stelen. We willen die tendens omdraaien en interieurs weer in de kijker plaatsen", zegt An Michiels van Biënnale Interieur. Ook curatoren Kersten en David richten een binnenkijkplek in. Knack Weekend ging al een kijkje nemen en zag dat het goed was.

Het duo bouwt in Spanje momenteel een spectaculaire vakantiewoning, het Solo House. In Kortrijk bouwen ze een deel van dat vakantiehuis na. Enkele ontwerpers creëerden ook meubels speciaal voor de woning. Designduo Muller Van Severen bedacht een collectie loungestoelen in inox draadnet, Richard Venlet herinterpreteert zijn eigen krukje en Pieter Vermeersch schildert de watersilo's op het dak in dégradé kleuren.

Jonge wolven

Bultin
© Bultin

Onder de noemer The Floor is Yours verzamelt een hoop jong talent zich in de beurshallen. Ontdek er onder meer de kleurrijke lichtcollectie op betonnen voet van Bultin, de caravan als kantoor van ontwerpbureau FIVE AM of een fraaie lamp van Dialect. "Twee jaar geleden zat alles wat jong en hip was, buiten de beurs, in de stad. De avantgarde trok weg uit de Xpohallen. Dit jaar zijn ze terug waar ze thuishoren", zegt An Michiels. Wie enthousiaste jonge wolven van het Belgisch design wil leren kennen, moet hier zijn.

Er is leven op de beurs

TA'OR , Van Hoecke
TA'OR © Van Hoecke

Beurzen zijn in feite passé en moeten zichzelf heruitvinden willen ze relevant blijven. Ook een interieurbeurs voelt de concurrentie van het online geweld. Waarom zouden we in een hal inspiratie gaan opdoen als het op instagram of pinterest ook kan? Beleving is het antwoord. Bovengenoemde interieurs zijn daar een onderdeel van, maar er is dit jaar ook een heus circus. Creatief bureau King George bouwt een circustent op de parking van de Xpohallen waarin labels als Duravit, Cosentino en Alessi hun nieuwigheden voorstellen.

Het hippe vlasmuseum

Texture Museum
© Texture Museum

Er is ook een stadsprogramma tijdens de 10-daagse beurs en dat situeert zich dit jaar grotendeels aan en rond het Texture museum. Daar loopt een expo van trendwatcher Li Edelkoort en er is werk van jonge ontwerpstudenten te zien. Een deel van het museum wordt omgetoverd tot Club Design, overdag een ontmoetingsplek en 's avonds een dansplek. Check de party-agenda op www.clubdesign.be. Het museum (over vlas en de Leie) is op zich ook een bezoek waard. NoAarchitecten bouwde enkele jaren geleden een gouden zadeldak op het oude pakhuis. Een must-see voor liefhebbers van architectuur.

Koop wat je ziet

Normann Copenhagen
© Normann Copenhagen

Iets gezien dat je leuk vindt en mee wil nemen naar huis? De Biënnale experimenteert met een pick up & go-service. Een aantal objecten van op de beursstanden krijgen een speciale sticker. Je kan ze ter plekke bestellen op www.interieurproducts.be en een uurtje later gaan ophalen. Een concept bedacht en uitgewerkt door het Gentse bureau Dift. Het aanbod is niet gigantisch en verwacht ook niet dat je een grote sofa kan meenemen, maar het idee is wel vernieuwend.

Biënnale Interieur loopt van 14 tot 23 oktober in de Xpo van Kortrijk,www.interieur.be

Veerle Helsen

Er is ook een stadsprogramma tijdens de 10-daagse beurs en dat situeert zich dit jaar grotendeels aan en rond het Texture museum. Daar loopt een expo van trendwatcher Li Edelkoort en er is werk van jonge ontwerpstudenten te zien. Een deel van het museum wordt omgetoverd tot Club Design, overdag een ontmoetingsplek en 's avonds een dansplek. Check de party-agenda op www.clubdesign.be. Het museum (over vlas en de Leie) is op zich ook een bezoek waard. NoAarchitecten bouwde enkele jaren geleden een gouden zadeldak op het oude pakhuis. Een must-see voor liefhebbers van architectuur. Veerle Helsen