Henry van de Velde Awards & Labels uitgereikt

In het Vlaams Parlement werden de 19e Henry van de Velde Awards & Labels uitgereikt. Kris Peeters en Joke Schauvliege bekroonden onder meer Ever Meulen en Maarten De Ceulaer.

In het Vlaams Parlement werden de 19e Henry van de Velde Awards & Labels uitgereikt. Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege bekroonden jong en gevestigd talent samen met een bedrijf, ecodesign en bijzondere producten van de designwereld.

De Henry van de Velde Awards worden elk jaar gekozen door de Expertgroep Vormgeving en een team van designexperts.

Tijdens de prestigieuze ceremonie – zowat de hoogmis voor design van Vlaamse makelij – werden er vier Henry van de Velde Awards uitgereikt: Loopbaan 2012, Jong Talent 2012, Bedrijf 2012 en de Publieksprijs 2011. Tegelijkertijd worden twee OVAM Ecodesign PRO Awards uitgereikt: het ‘Product op de markt’ en het ‘Product in ontwikkeling’.

Henry van de Velde Award voor Loopbaan: Ever Meulen

Bio: Ever Meulen werd in 1946 in Kuurne als Eddy Vermeulen geboren en publiceerde zeven jaar later zijn eerste prent in ‘Ons Volkske’. Dat was de start van een indrukwekkende carriĆØre waarin hij affiches, covers voor ‘Humo’, ‘The New Yorker’, ‘Raw’, platenhoezen en postzegels creĆ«erde. Hij verwierf talloze prijzen en kreeg in 1985 zijn eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Paleis voor Schone Kunsten. Naast tekenaar was Ever Meulen ook lesgever aan Sint-Lucas in Gent in het atelier Illustratie. Deze week verschijnt het boek ‘Automotiv’, een verzameling van zijn tekeningen waarin de auto een prominente plaats bekleedt.

Jurycommentaar: “Hij is een bijzonder illustrator die steeds is blijven groeien in zijn eigen typerende stijl.”

Henry van de Velde Award voor Jong Talent: Maarten De Ceulaer

Bio: De 29-jarige ontwerper uit Brussel viel voor het eerst op toen hij de Dynamo Young Belgian Designer Award 2007 ontving voor zijn ‘Nomad Light’. Niet snel daarna pikte het Italiaanse meubelbedrijf Casamania zijn afstudeerproject op van de Design Academy van Eindhoven, een stapel valiezen. Ondertussen zit dat in productie bij de eveneens Italiaanse galerie Nillufar. Hij blinkt uit in technische oefeningen: hij maakt lampen in gekleurd water, kommen met ballonnen, en opvallende schuimmeubelen met een fluwelen afwerking. Zijn werk wordt in BelgiĆ« verdeeld door Galerie Victor Hunt uit Brussel.

Jurycommentaar: “Hij is een durver die de begane paden durft te verlaten. Hij zorgt op die manier voor vernieuwing voor zichzelf, maar ook voor anderen.”

Henry van de Velde Award Bedrijf: Indera

Het bedrijf uit Dilsen-Stokkem maakt deel uit van de grotere zitmeubelfabrikant Mecam. Carl Meers richtte het acht jaar geleden op en werkt sindsdien geregeld met Belgische designers zoals Stefan Schƶning, Fabiaan Van Severen, Wim Segers en Luc Vincent.

Jurycommentaar: “Indera toont dat je met een goed concept en een goed verhaal je markt kunt vinden en kunt groeien.”

Henry van de Velde Award Publiek 2011

De bezoekers van de tentoonstelling vorig jaar kozen uit de lijst Labels van toen het Cyclo tapijt van Christophe Vervaeke voor Papilio, Prado Rugs. Een tapijt, gemaakt van gerecycleerde fietsbinnenbanden.

Ecodesign Awards

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij Ovam deelt twee designprijzen uit. De Award voor Ecodesign Product op de Markt gaat naar Beams, de radiator van Wim Segers voor Vasco “omwille van de slimme technologie”. De Award voor Product in Ontwikkeling gaat naar de Quinny Jet, een combinatie van step en buggy, “want een goed alternatief voor de auto”.

Henry van de Velde Labels

Zeven objecten en meubelen kregen eerder vorig jaar al te horen dat ze een Label waard zijn, een erkenning voor hun industriƫle of ambachtelijke leven. Het gaat een buurtproject van Pantopicon (1), atlassen van Studio De Vet (2), een lamp van Alain Gilles (3), een tuinhaspel van Concrete voor Zee (4), een vouwmes van Filip De Coene (5) en tuinmeubelen van Extremis (6).

De winnaars van de Loopbaan, Bedrijf en Jong Talent krijgen elk 5000 euro, een getuigschrift en een zilveren trofee. De Publieksprijs is goed voor 2500 euro, de twee Ecodesign Awards zijn goed voor respectievelijk 4000 en 2000 euro.

Het werk van de laureaten staat samen met de objecten die eerder dit jaar een Henry van de Velde Label kregen op de tentoonstelling Henry van de Velde Awards & Labels. Die loopt van 16 januari tot 2 maart in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement.

In het kader van het Henry van de Velde jaar
In 2013 zou Henry van de Velde 150 jaar geworden zijn. Om dit te vieren is 2013 een Henry van de Velde jaar, met als parel op de kroon de tentoonstelling “Henry van de Velde – Passie, functie en schoonheid” in het Jubelparkmuseum van 13 september 2013 tot en met 12 januari 2014. De Henry van de Velde Awards & Labels 2012 zijn de start van het Henry van de Velde jaar.

Pierre Darge en Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content