Sinds 1994 bekronen de Henry van de Velde Awards ontwerpers en bedrijven die een toonaangevende rol spelen inzake design. Het is een prijs van topniveau met een internationale uitstraling.

Lifetime Achievement Award

'Topniveau' en 'internationale uitstraling' zijn twee begrippen die absoluut op architect en designer Bart Lens van toepassing zijn. Hij krijgt dit jaar de Lifetime Achievement Award. Samen met zijn bureau Lens°assarchitecten bouwde hij een rijke carrière uit met in het oog springende projecten die de omgeving en bestaande architectuur op een originele wijze benaderen.

Zo gaf hij niet alleen vorm aan huizen, boerderijen, musea en scholen, maar de jury onderstreept ook zijn project in Bokrijk, waarmee hij op hedendaagse wijze de traditie leven in blaast en ambassadeur wordt van het ambachtelijke erfgoed. Lens geniet als architect én designer van een internationale uitstraling.

Het kasteel van Groenendaal, Philippe van Gelooven
Het kasteel van Groenendaal © Philippe van Gelooven

Company Award

De Company Award gaat naar het Kortrijkse familiebedrijf Verilin, producent van luxe linnen. Het bedrijf opereert lokaal, zet in op hedendaagse innovatie én is internationaal actief. De derde generatie met Ilse en Anne-Sophie Dedeken werkt ook samen met kunstenaars, sterrenchefs en designers.

Young Talent Award

De Young Talent Award gaat naar industrieel ontwerper Sep Verboom (1990) omdat ook hij lokaal én globaal actief is en zich als een wereldverbeteraar profileert, aldus de jury. Voor zijn creaties werkt hij samen met ambachtslui van over de hele wereld.

Communication Award

De Communication Award is voor Kastaar omwille van zijn origineel plan voor de heropening van het Museum Plantin-Moretus. Het bedrijf trok toen met mobiele drukpersen de stad in.

Kastaar
© Kastaar

Ecodesign Award

De Ecodesign Award by Ovam gaat naar het Post-Couture Collective. Dat ontwikkelt alternatieve productiemethoden voor kleding die duurzaam, betaalbaar en gepersonaliseerd zijn. De Post-Couture Antwerp modellen werden ontwikkeld door vijf Antwerpse modeontwerpers.

Design-Led Crafts Award

De Design-Led Crafts Award gaat naar de Tableskin, een tactiel tafellaken dat een vertaling is van een dierenhuid, naar een ontwerp van Lore Langendries voor Verilin.

Efficiency Award

De baksteen Dubio die ontwerper Roel Vandebeeck maakte voor Nelissen Steenfabrieken, kreeg de Efficiency Award.

Everyday Life Award

De stapelstoelen Stubs die Frank Ternier ontwikkelde voor Labt krijgen de Everyday Life Award.

Healthcare Award

De Healthcare Award gaat naar de Colli-Pee, een slim toestelletje om de plas mee op te vangen voor onderzoek. Voxdale ontwikkelde de Colli-Pee voor Novosanis.

Henry van de Velde Public Award

Theomatik wint de Henry van de Velde Public Award 2017. Theomatik is een tafelhulpmiddel om mensen met slechts één functionele arm zelfstandig te laten eten en werd ontwikkeld naar een idee van Theo Willen en Frédéric Boonen voor het voor Jessa Ziekenhuis.

Andreas Gijbels
© Andreas Gijbels

De Henry van de Velde Awards worden van 31 januari tot 15 april tentoongesteld in de foyer van Bozar, Ravensteinstraat 23 te Brussel.

Bekijk ook: Innovatieve weverij wint Henry van de Velde designprijs

Sinds 1994 bekronen de Henry van de Velde Awards ontwerpers en bedrijven die een toonaangevende rol spelen inzake design. Het is een prijs van topniveau met een internationale uitstraling. 'Topniveau' en 'internationale uitstraling' zijn twee begrippen die absoluut op architect en designer Bart Lens van toepassing zijn. Hij krijgt dit jaar de Lifetime Achievement Award. Samen met zijn bureau Lens°assarchitecten bouwde hij een rijke carrière uit met in het oog springende projecten die de omgeving en bestaande architectuur op een originele wijze benaderen. Zo gaf hij niet alleen vorm aan huizen, boerderijen, musea en scholen, maar de jury onderstreept ook zijn project in Bokrijk, waarmee hij op hedendaagse wijze de traditie leven in blaast en ambassadeur wordt van het ambachtelijke erfgoed. Lens geniet als architect én designer van een internationale uitstraling. De Company Award gaat naar het Kortrijkse familiebedrijf Verilin, producent van luxe linnen. Het bedrijf opereert lokaal, zet in op hedendaagse innovatie én is internationaal actief. De derde generatie met Ilse en Anne-Sophie Dedeken werkt ook samen met kunstenaars, sterrenchefs en designers. De Young Talent Award gaat naar industrieel ontwerper Sep Verboom (1990) omdat ook hij lokaal én globaal actief is en zich als een wereldverbeteraar profileert, aldus de jury. Voor zijn creaties werkt hij samen met ambachtslui van over de hele wereld. De Communication Award is voor Kastaar omwille van zijn origineel plan voor de heropening van het Museum Plantin-Moretus. Het bedrijf trok toen met mobiele drukpersen de stad in. De Ecodesign Award by Ovam gaat naar het Post-Couture Collective. Dat ontwikkelt alternatieve productiemethoden voor kleding die duurzaam, betaalbaar en gepersonaliseerd zijn. De Post-Couture Antwerp modellen werden ontwikkeld door vijf Antwerpse modeontwerpers. De Design-Led Crafts Award gaat naar de Tableskin, een tactiel tafellaken dat een vertaling is van een dierenhuid, naar een ontwerp van Lore Langendries voor Verilin. De baksteen Dubio die ontwerper Roel Vandebeeck maakte voor Nelissen Steenfabrieken, kreeg de Efficiency Award. De stapelstoelen Stubs die Frank Ternier ontwikkelde voor Labt krijgen de Everyday Life Award. De Healthcare Award gaat naar de Colli-Pee, een slim toestelletje om de plas mee op te vangen voor onderzoek. Voxdale ontwikkelde de Colli-Pee voor Novosanis.Theomatik wint de Henry van de Velde Public Award 2017. Theomatik is een tafelhulpmiddel om mensen met slechts één functionele arm zelfstandig te laten eten en werd ontwikkeld naar een idee van Theo Willen en Frédéric Boonen voor het voor Jessa Ziekenhuis.De Henry van de Velde Awards worden van 31 januari tot 15 april tentoongesteld in de foyer van Bozar, Ravensteinstraat 23 te Brussel.Bekijk ook: Innovatieve weverij wint Henry van de Velde designprijs