Het Engels-Nederlandse ontwerpbureau Studio Glithero heeft een serie vaasjes en tegels met bloemmotieven ontworpen. Om de patronen op de vaasjes te krijgen maakten ze gebruik van een gelijkaardige techniek als bij de traditionele blueprinting.

Eerst en vooral kregen de vaasjes en tegels een behandeling met op licht reagerende chemicaliën. Daarna hebben ze planten op het oppervlak vastgehecht. Zo plaatsten ze de vaasjes en tegels in het UV-licht.

Daardoor bleven de schaduwzones onderbelicht en veranderde de rest van het oppervlak van wit in een Pruisisch blauw. Met frisse, witte bloemenmotieven als resultaat.

Met het project wil Studio Glithero de techniek van blueprinting herinterpreteren. Die wordt gebruikt om architecturale tekeningen te reproduceren. Oorspronkelijk heeft de chemicus en botanist John Hershel de techniek rond 1840 uitgevonden.

Het project maakt dan ook deel uit van 'Reinventing British classics' van Vauxhall Collective, een initiatief van het gelijknamige
autobedrijf.


Elien Haentjens

Het Engels-Nederlandse ontwerpbureau Studio Glithero heeft een serie vaasjes en tegels met bloemmotieven ontworpen. Om de patronen op de vaasjes te krijgen maakten ze gebruik van een gelijkaardige techniek als bij de traditionele blueprinting. Eerst en vooral kregen de vaasjes en tegels een behandeling met op licht reagerende chemicaliën. Daarna hebben ze planten op het oppervlak vastgehecht. Zo plaatsten ze de vaasjes en tegels in het UV-licht. Daardoor bleven de schaduwzones onderbelicht en veranderde de rest van het oppervlak van wit in een Pruisisch blauw. Met frisse, witte bloemenmotieven als resultaat. Met het project wil Studio Glithero de techniek van blueprinting herinterpreteren. Die wordt gebruikt om architecturale tekeningen te reproduceren. Oorspronkelijk heeft de chemicus en botanist John Hershel de techniek rond 1840 uitgevonden. Het project maakt dan ook deel uit van 'Reinventing British classics' van Vauxhall Collective, een initiatief van het gelijknamige autobedrijf. Elien Haentjens