Op 6 oktober ligt de tweede editie van het magabook Design voor beginners in de winkel.

Onze eerste editie van het magabook Design voor beginners, dat we vorig jaar uitgaven, was een groot succes en we kregen veel positieve reacties. Toen hebben we vijftien ontwerpers en hun meubelen voorgesteld, als een beknopte designcursus, overzichtelijk en fraai geïllustreerd. De tweede editie stelden we op dezelfde manier samen.

We kozen daarbij vooral voor ontwerpers die mooi aansluiten bij wat er anno 2011 leeft in de designwereld. Voor ontwerpers die zich op het raakvlak tussen kunst en design bewegen, bijvoorbeeld. Zo was Isamu Noguchi een beeldhouwer, Carlo Mollino ook fotograaf en tot de nalatenschap van Ettore Sottsass behoort meubilair, architectuur, glaswerk, keramiek, industrieel design, schilderkunst, fotografie en schrijfwerk.

Space OdysseyWe stellen ook ontwerpers voor die met hun organische vormen, ongewone materialen en een rijk kleurenpalet niet passen in het vaak minimalistisch opgevatte begrip design. Denk aan de Space Odyssey-meubelen van Olivier Mourgue, de Copacabana, de fauteuil van Mathieu Matégot, de passie voor ongewone materialen van Shiro Kuramata, het futurisme van Joe Colombo en de heerlijk kleurrijke Marshmallow, de sofa van George Nelson. Allemaal ontwerpers die aansluiten bij de tijdgeest in de designwereld, waar een zekere hang naar speelsheid, humor en luchtigheid aan een comeback toe is.

StoelendansBehalve het werk en leven van vijftien legendarische designers, hebben we in een actueel hoofdstuk ook aandacht voor het fenomeen waarbij architecten zich met verve op meubeldesign werpen. Het is geen nieuw gegeven, maar in 'De grote stoelendans' maken we nu de balans op. Met portretten van onder anderen Zaha Hadid, Vincent Van Duysen en Alain Berteau.

Er is ook het dubbelinterview met de broers architecten Pablo en Pierre Lhoas. Op de vraag of ze nu architecten of designers zijn, hebben ze geen pasklaar antwoord, want „dat strikte onderscheid tussen beide categorieën bestaat al lang niet meer".

Actueel is ook het woord vintage. Het moet in design- en interieurreportages zowat het meest gebruikte begrip van het moment zijn. Maar wat is vintage exact ? Piet Swimberghe helpt in 'Tips voor vintagefreaks' verzamelaars op de goede weg. Met een correcte definitie en aankooptips.

Trui Moerkerke

Op 6 oktober ligt de tweede editie van het magabook Design voor beginners in de winkel. Onze eerste editie van het magabook Design voor beginners, dat we vorig jaar uitgaven, was een groot succes en we kregen veel positieve reacties. Toen hebben we vijftien ontwerpers en hun meubelen voorgesteld, als een beknopte designcursus, overzichtelijk en fraai geïllustreerd. De tweede editie stelden we op dezelfde manier samen. We kozen daarbij vooral voor ontwerpers die mooi aansluiten bij wat er anno 2011 leeft in de designwereld. Voor ontwerpers die zich op het raakvlak tussen kunst en design bewegen, bijvoorbeeld. Zo was Isamu Noguchi een beeldhouwer, Carlo Mollino ook fotograaf en tot de nalatenschap van Ettore Sottsass behoort meubilair, architectuur, glaswerk, keramiek, industrieel design, schilderkunst, fotografie en schrijfwerk. Space OdysseyWe stellen ook ontwerpers voor die met hun organische vormen, ongewone materialen en een rijk kleurenpalet niet passen in het vaak minimalistisch opgevatte begrip design. Denk aan de Space Odyssey-meubelen van Olivier Mourgue, de Copacabana, de fauteuil van Mathieu Matégot, de passie voor ongewone materialen van Shiro Kuramata, het futurisme van Joe Colombo en de heerlijk kleurrijke Marshmallow, de sofa van George Nelson. Allemaal ontwerpers die aansluiten bij de tijdgeest in de designwereld, waar een zekere hang naar speelsheid, humor en luchtigheid aan een comeback toe is. StoelendansBehalve het werk en leven van vijftien legendarische designers, hebben we in een actueel hoofdstuk ook aandacht voor het fenomeen waarbij architecten zich met verve op meubeldesign werpen. Het is geen nieuw gegeven, maar in 'De grote stoelendans' maken we nu de balans op. Met portretten van onder anderen Zaha Hadid, Vincent Van Duysen en Alain Berteau. Er is ook het dubbelinterview met de broers architecten Pablo en Pierre Lhoas. Op de vraag of ze nu architecten of designers zijn, hebben ze geen pasklaar antwoord, want „dat strikte onderscheid tussen beide categorieën bestaat al lang niet meer". Actueel is ook het woord vintage. Het moet in design- en interieurreportages zowat het meest gebruikte begrip van het moment zijn. Maar wat is vintage exact ? Piet Swimberghe helpt in 'Tips voor vintagefreaks' verzamelaars op de goede weg. Met een correcte definitie en aankooptips. Trui Moerkerke