Het Gentse Designmuseum sluit het jaar af met twee bijzondere tentoonstellingen: Gelinkt en Seguso Vetri d'Arte. Dit wordt meteen ook het einde van een tijdperk, want de expo Gelinkt is een hommage aan ereconservator Lieven Daenens die het museum heeft uitgebouwd. Dit wordt een plechtig moment, want Lieven Daenens heeft het museum van 1974 tot nu geleid. Hij heeft het uitgebouwd van Museum voor Sierkunst tot Designmuseum. Voor zijn komst was er alleen antieke kunst te zien. Daenens haalde heel wat moderne design in huis van gerenommeerde ontwerpers. Dit designverhaal begon met een kast van Pieter De Bruyne gevolgd door heel wat Memphismeubilair. Daenens koos voor een internationale aanpak en verrijkte zijn collecties met veel buitenlands design. De expo Gelinkt, waarvan designjournaliste Chris Meplon de curator is, brengt heel wat topstukken van de collectie weer samen. We krijgen een copieuze verzameling design te zien van onder meer Christopher Dresser over Horta tot Arad, Hutten, Van Der Meeren, Mendini, Branzi, Wanders, Bram Boo en Muller Van Severen.

Seguso

Daarnaast opent het museum een expo over het designglas van het beroemde glasatelier Seguso uit Murano. Seguso was samen met Venini en Barovier & Toso de toonaangevende producent van designglas in de naoorlogse periode. Deze expo is een creatie van designglasspecialist Marc Heiremans, die over dit onderwerp al heel wat heeft gepubliceerd. Heiremans dook in het Segusoarchief en reconstrueert de productie van het glasatalier tussen 1932 en 1973. Voor liefhebbers van designglas is deze expo uiteraard een must.

"Gelinkt" en "Seguso Vetri d'Arte" startten op donderdag 28 november en lopen tot 2 maart 2014 in het Designmuseum te Gent.

Piet Swimberghe

Het Gentse Designmuseum sluit het jaar af met twee bijzondere tentoonstellingen: Gelinkt en Seguso Vetri d'Arte. Dit wordt meteen ook het einde van een tijdperk, want de expo Gelinkt is een hommage aan ereconservator Lieven Daenens die het museum heeft uitgebouwd. Dit wordt een plechtig moment, want Lieven Daenens heeft het museum van 1974 tot nu geleid. Hij heeft het uitgebouwd van Museum voor Sierkunst tot Designmuseum. Voor zijn komst was er alleen antieke kunst te zien. Daenens haalde heel wat moderne design in huis van gerenommeerde ontwerpers. Dit designverhaal begon met een kast van Pieter De Bruyne gevolgd door heel wat Memphismeubilair. Daenens koos voor een internationale aanpak en verrijkte zijn collecties met veel buitenlands design. De expo Gelinkt, waarvan designjournaliste Chris Meplon de curator is, brengt heel wat topstukken van de collectie weer samen. We krijgen een copieuze verzameling design te zien van onder meer Christopher Dresser over Horta tot Arad, Hutten, Van Der Meeren, Mendini, Branzi, Wanders, Bram Boo en Muller Van Severen. Seguso Daarnaast opent het museum een expo over het designglas van het beroemde glasatelier Seguso uit Murano. Seguso was samen met Venini en Barovier & Toso de toonaangevende producent van designglas in de naoorlogse periode. Deze expo is een creatie van designglasspecialist Marc Heiremans, die over dit onderwerp al heel wat heeft gepubliceerd. Heiremans dook in het Segusoarchief en reconstrueert de productie van het glasatalier tussen 1932 en 1973. Voor liefhebbers van designglas is deze expo uiteraard een must. "Gelinkt" en "Seguso Vetri d'Arte" startten op donderdag 28 november en lopen tot 2 maart 2014 in het Designmuseum te Gent. Piet Swimberghe