'Ik breng met deze tentoonstelling geen retrospectieve kijk op mijn oeuvre, maar gebruik mijn ontwerpen - en die van andere ontwerpers - als instrumenten om de veranderingen in de toekomst aan te pakken', aldus de Duitse ontwerper. Bijna wetenschappelijk weet hij de keuze van de settings te staven. Een huis weerspiegelt zijn bewoners, maar het valt hem op dat de woonplaats vaker een dubbele functie krijgt omdat er steeds meer van thuis uit wordt gewerkt. Zijn eigenzinnige creaties vergemakkelijken die verandering. De Rival Chair bijvoorbeeld, ontwikkeld in samenwerking met het Finse Artek, is met zijn onzichtbare draaischijf de perfecte bureaustoel voor thuis.

De werkplaats stelt Grcic voor als een samenwerking tussen nieuwe technologieën en klassiekere werkmethodes. Hij stelt zichzelf en de bezoeker de vraag of deze transformatie altijd even positief is. Moeten we de nieuwe technologieën blindelings omarmen, of moeten we voorzichtig zijn voor de gevaren die ze met zich meenemen?

Het derde luik van Panorama is de openbare ruimte. Een metalen afrastering scheidt de bezoeker van de grimmige stad, die afgebeeld is op behang dat de hele kamer rondgaat. De strategisch geplaatste Chair-ONE's, die met hun driedimensionale vormen het futuristische aspect aanpakken, verzorgen de sociale rol van de openbare plaats. Net als de Landen, een vrijstaande metalen constructie die Grcic ontwikkelde voor Vitra en zitplaats biedt voor minstens vier personen.

Naast zijn visie op de ontwikkelingen in woon- en werkplaats en openbare ruimtes, kan je als bezoeker ook zijn werkmethodes leren kennen. Een 'achter de schermen'-gevoel, zeg maar. Z33 biedt tijdens deze expositie ook verschillende workshops aan, waaronder ook ééntje voor kinderen. Wie de ontwerper zelf aan het woord wil horen, kan een lezing bijwonen op 21 april in de UHasselt.

Nuno Filipe Mendes / Leen Creve

Meer info via de website van Z33

'Ik breng met deze tentoonstelling geen retrospectieve kijk op mijn oeuvre, maar gebruik mijn ontwerpen - en die van andere ontwerpers - als instrumenten om de veranderingen in de toekomst aan te pakken', aldus de Duitse ontwerper. Bijna wetenschappelijk weet hij de keuze van de settings te staven. Een huis weerspiegelt zijn bewoners, maar het valt hem op dat de woonplaats vaker een dubbele functie krijgt omdat er steeds meer van thuis uit wordt gewerkt. Zijn eigenzinnige creaties vergemakkelijken die verandering. De Rival Chair bijvoorbeeld, ontwikkeld in samenwerking met het Finse Artek, is met zijn onzichtbare draaischijf de perfecte bureaustoel voor thuis. De werkplaats stelt Grcic voor als een samenwerking tussen nieuwe technologieën en klassiekere werkmethodes. Hij stelt zichzelf en de bezoeker de vraag of deze transformatie altijd even positief is. Moeten we de nieuwe technologieën blindelings omarmen, of moeten we voorzichtig zijn voor de gevaren die ze met zich meenemen? Het derde luik van Panorama is de openbare ruimte. Een metalen afrastering scheidt de bezoeker van de grimmige stad, die afgebeeld is op behang dat de hele kamer rondgaat. De strategisch geplaatste Chair-ONE's, die met hun driedimensionale vormen het futuristische aspect aanpakken, verzorgen de sociale rol van de openbare plaats. Net als de Landen, een vrijstaande metalen constructie die Grcic ontwikkelde voor Vitra en zitplaats biedt voor minstens vier personen. Naast zijn visie op de ontwikkelingen in woon- en werkplaats en openbare ruimtes, kan je als bezoeker ook zijn werkmethodes leren kennen. Een 'achter de schermen'-gevoel, zeg maar. Z33 biedt tijdens deze expositie ook verschillende workshops aan, waaronder ook ééntje voor kinderen. Wie de ontwerper zelf aan het woord wil horen, kan een lezing bijwonen op 21 april in de UHasselt.Nuno Filipe Mendes / Leen CreveMeer info via de website van Z33