Design September: deze activiteiten verdienen een plekje in je agenda

Nacho Carbonell. © GF/Christopher Smith

Het beste uit de designwereld palmt Brussel een maand lang in tijdens Design September.

AAN HET WOORD

Brussel kleurt in september niet alleen zwart-geel-rood, ook internationale wereldtoppers maken furore in de hoofdstad.

Wie? Spanjaard Nacho Carbonell, Cyprioot Michael Anastassiades en Italianen Renato Toso en Noti Massari.

Wat? Naast het tentoonstellen van hun werk Living Organisms (Hortahuis), 13 Mobiles (Atelier Jespers) en Leucos 1962-1983 (BIP) komen deze designontwerpers ook aan het woord.

Wanneer? Anastassiades op 7 september, Carbonell op 14 september en Toso & Massari op 26 september, in cultuurhuis Flagey.

IN DE ETALAGE

'Ratio Dishes' van Fragmenture.
‘Ratio Dishes’ van Fragmenture.© GF

Ook toevallige passanten kunnen in het hart van ons land niet om design heen. Zo worden de etalages van Flanders DC verfraaid door aanstormend talent en gevestigde designwaarden als Lore Segers, Studio Helder en Hugo Meert, terwijl een aantal straten verder nieuwe rages in de fietsenwereld de etalage kleuren.

Windows of Opportunity: van 7 september tot 1 oktober, Flanders DC. CyCLO: van 1 september tot 31 december, Rue de Flandre 85.

TWEEDE ADEM

Het hoogtepunt van een maand design? De langverwachte Breathe Installation die een centrale plaats op het Sint-Katelijneplein krijgt. Mini Living en Pinkeye sloegen de handen in elkaar om een plek te creëren waar Brusselaars aan het drukke stadsleven kunnen ontsnappen, en een frisse neus kunnen halen. Dat laatste mag je letterlijk nemen, aangezien het kunstwerk de lucht filtert.

Van 7 tot 30 september, Sint-Katelijneplein.

VOLOP VINTAGE

De 'Tomato lounge chair' van Eero Aarnio, een reliek uit 1972.
De ‘Tomato lounge chair’ van Eero Aarnio, een reliek uit 1972.© GF / HUBERT DELOUVROY

Met haar vele vintage parels en de gerenommeerde Brussels Design Market mag de hoofdstad zich een walhalla voor vintageliefhebbers noemen. Komende maand stallen winkels hun beste stuks uit – de collecties van vintage meubelwinkels als Patterns, Atelier Belvedere en Retrofaktory zijn alvast een ommetje waard.

Brussels Design Market: 23 en 24 september, Tour & Taxis.Route langs vintage parels op designseptember.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content