U hoort het goed: een kathedraal gebouwd van karton. De Japanse architect Shigeru Ban bouwde de kathedraal in Christchurch, Nieuw-Zeeland, als een symbool voor de heropleving van de stad na de verwoestende aardbeving in februari 2011.

Op 6 augustus opende de kathedraal haar deuren voor het publiek. De Japanse architect is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Hij was in het verleden al verantwoordelijk voor de bouw van allerlei tijdelijke onderkomens en grotere bouwwerken in gebieden die getroffen werden door aardbevingen. Ban zette zijn schouders onder het project van een papieren kerk in het Japanse Kobe, ook na een aardbeving in 1995. In een interview met Knack Weekend uit 2011 vertelde hij waarom deze problematiek hem zo raakt en waarom hij niet alleen noodoplossingen verzint, maar ook belang hecht aan de esthetiek van een gebouw. 'Mensen die alles verloren hebben in een aardbeving of een andere ramp hebben comfort nodig, een mooie, aangename levensomgeving. Dat verzacht hun leed', volgens Shigeru Ban.

Heel erg stevig

De constructie van de kathedraal bestaat niet louter uit karton, maar de stevigheid wordt ook deels verzekerd door een combinatie van staal, beton en hout. In datzelfde interview verzekerde hij dat een kartonnen bouwwerk uiterst stevig is. 'Het verschil tussen een permanent gebouw en een efemeer gebouw heeft niets met materiaal te maken. Een papieren gebouw kan permanent zijn. Zoals een betonnen gebouw heel tijdelijk kan zijn : het kan verwoest worden in een aardbeving, of afgebroken worden door een ontwikkelaar om een ander gebouw in de plaats te zetten', aldus de architect.

Sinaasappelsap

Maar lijdt zo'n bouwwerk dan niet onder de weersomstandigheden zoals regen? Volgens Shigeru Ban is ook dit geen probleem: 'Drinkt u sinaasappelsap ? Waar is die verpakking van gemaakt, denkt u ? Papier is een industrieel materiaal. Je kunt dat makkelijk waterproof maken, en brandveilig. Zo'n verpakking voor sinaasappelsap is zelfs complexer dan een gebouw, want sap is nat, maar het regent niet permanent.'.

Het plan is om het kartonnen bouwwerk minstens 20 jaar te gebruiken, terwijl er een nieuwe permanente kathedraal wordt gebouwd. (AB)

U hoort het goed: een kathedraal gebouwd van karton. De Japanse architect Shigeru Ban bouwde de kathedraal in Christchurch, Nieuw-Zeeland, als een symbool voor de heropleving van de stad na de verwoestende aardbeving in februari 2011.Op 6 augustus opende de kathedraal haar deuren voor het publiek. De Japanse architect is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Hij was in het verleden al verantwoordelijk voor de bouw van allerlei tijdelijke onderkomens en grotere bouwwerken in gebieden die getroffen werden door aardbevingen. Ban zette zijn schouders onder het project van een papieren kerk in het Japanse Kobe, ook na een aardbeving in 1995. In een interview met Knack Weekend uit 2011 vertelde hij waarom deze problematiek hem zo raakt en waarom hij niet alleen noodoplossingen verzint, maar ook belang hecht aan de esthetiek van een gebouw. 'Mensen die alles verloren hebben in een aardbeving of een andere ramp hebben comfort nodig, een mooie, aangename levensomgeving. Dat verzacht hun leed', volgens Shigeru Ban.Heel erg stevigDe constructie van de kathedraal bestaat niet louter uit karton, maar de stevigheid wordt ook deels verzekerd door een combinatie van staal, beton en hout. In datzelfde interview verzekerde hij dat een kartonnen bouwwerk uiterst stevig is. 'Het verschil tussen een permanent gebouw en een efemeer gebouw heeft niets met materiaal te maken. Een papieren gebouw kan permanent zijn. Zoals een betonnen gebouw heel tijdelijk kan zijn : het kan verwoest worden in een aardbeving, of afgebroken worden door een ontwikkelaar om een ander gebouw in de plaats te zetten', aldus de architect.SinaasappelsapMaar lijdt zo'n bouwwerk dan niet onder de weersomstandigheden zoals regen? Volgens Shigeru Ban is ook dit geen probleem: 'Drinkt u sinaasappelsap ? Waar is die verpakking van gemaakt, denkt u ? Papier is een industrieel materiaal. Je kunt dat makkelijk waterproof maken, en brandveilig. Zo'n verpakking voor sinaasappelsap is zelfs complexer dan een gebouw, want sap is nat, maar het regent niet permanent.'.Het plan is om het kartonnen bouwwerk minstens 20 jaar te gebruiken, terwijl er een nieuwe permanente kathedraal wordt gebouwd. (AB)