Bouroullec-badkamer voorgesteld in Parijs

© Axor

De Parijse broers Erwan en Ronan Bouroullec creëerden voor Axor een badkamercollectie.

In het Parijse cafe Cannibale hoorden we donderdagavond het fluitsignaal van de wereldbekervoetbalmatch waarbij de Fransen met 0-2 afgingen tegen Mexico. De jonge supporters van de voormalige wereldkampioenen stonden er wat beteuterd bij, maar wij lieten het niet aan ons hart komen.
Want wij hadden, in een ander domein, wel degelijk Franse wereldklasse gezien eerder die avond. We waren in de lichtstad voor de voorstelling van het nieuwe badkamerconcept van de Duitse high-end kranen- en badkamermerk Axor.

En dat levert meestal verrassingen op, weten we ondertussen. Want meubels maken is één ding, maar een badkamer of keuken bedenken, is een ander paar mouwen. Want dat zijn systemen, geen producten: een badkamercollectie moet zo bedacht zijn dat zowat iedereen ze in de eigen woning kan implementeren.

In principe levert een designer die een badkamercollectie ontwerpt de puzzelstukjes aan waarmee thuis dan zelf mag gepuzzeld worden. Een uitdaging die weinig ontwerpers uit de weg gaan als het hen gevraagd wordt door Axor: Philippe Starck, Antonio Citterio, Jean-Marie Massaud en Patricia Urquiola deden al de oefening, en nu is het de beurt aan de Parijse broers Erwan en Ronan Bouroullec die in hun eigen lichtstad donderdagavond de Axor Bouroullec voorstelden.

Bekend terrein

De plek kozen ze zelf: het culturele centrum Maison des Metallos, niet ver van hun eigen studio en dus op zeer bekend terrein. En dat was te merken, want de broers hadden hun ouders en hun vrouw en kind meegebracht. We zagen nog opvallend veel baby’s en vragen ons af of het een trend in Parijs is?

Voor de rest: vooral veel in het zwart getopte mannen in kostuum en elegante hooggehakte dames uit alle delen van de wereld: journalisten, vertegenwoordigers, klanten en architecten. Ze stonden allemaal opeengepakt in de theaterzaal om er van de creatieve directeur Philippe Grohe te horen dat er zowaar zes jaar lang aan deze Axor Bouroullec-collectie gewerkt is.

Filmpje

Die Axor Bouroullec is een serie kranen in alle maten en soorten en een serie bijhorende lavabo’s en douches waarop ze gemonteerd kunnen worden. En precies daar ligt de nieuwigheid: de lavabo’s en douches zijn opgebouwd als legplanken van mineraalhars waaruit de kranen tevoorschijn komen, exact op die plaats die de gebruiker in gedachten heeft voor zijn of haar eigen badkamer.

En niet op een door de fabrikant bepaalde plek. Om dat te illustreren hadden de Bouroullecs een filmpje gemaakt waar op een Bumba-achtig muziekje illustraties van de kranen aan en uitfloepten en vrolijk van plaats wisselden. Hun kinderen zullen het graag gezien en gehoord hebben.

Sensuele ruimte

Wij daarentegen hoorden liever de bijhorende uitleg van Erwan Bouroullec: “Een badkamer blijft per definitie tien, twintig of dertig jaar meegaan, dus het moet duurzaam zijn op alle vlakken: niet alleen qua materialen, maar ook qua look.”

Zijn broer vulde aan: ” We wisten niet veel af van badkamers en zijn er vrij naïef mee begonnen. We hebben moeten leren dat een badkamer een sensuele ruimte is en dat een badkamercollectie overal moet kunnen functioneren: zowel in een boerderij in Bretagne als in een ultramodern hotel.”

De aanwezige architecten waren alvast enthousiast over de mogelijkheden, dus wellicht ziet u de kranen en lavabo’s en douches na de zomer stilaan opduiken. In België is de grote presentatie voorzien voor oktober tijdens Interieur 2010 in Kortrijk.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content