De Dyson ingenieurs maakten hun top 50 bekend voor de internationale James Dyson Award. Uit 700 inzendingen uit 18 landen werd ook onze eigen Belgische winnaar, Arne Pauwels, geselecteerd.

Arne Pauwels -die dit jaar afstudeert als productontwikkelaar van de Artesis Hogeschool- ontwierp de Baridi, een transporteerbare klimaatkamer voor landbouwers in Subsahara Afrika. Andere inzendingen hadden zeer zeker design kwaliteiten maar waren minder probleemoplossend. De jury prijst de realistische aanpak van Pauwels en zijn zeer goed onderbouwde en rationele presentatie.

De technische eenvoud van dit ontwerp maakt het zeer haalbaar, alsdus de jury. Zijn uitvinding grijpt op een andere manier dan de gangbare in. Ze is sociaal ingrijpend zonder opdringend te zijn. De landbouwer heeft zelf de keuze om de aangeboden oplossing al dan niet te gebruiken. Het heeft ook de mogelijkheid om een bewustwording te creëren: als een landbouwer minder oogst verliest, kan hij meer verkopen en meer winst maken.

De finalisten maken kans om de prijs van £10.000 in de wacht te slepen. De internationale winnaar wordt bekend gemaakt op 8 november door James Dyson. (RDM)

De Dyson ingenieurs maakten hun top 50 bekend voor de internationale James Dyson Award. Uit 700 inzendingen uit 18 landen werd ook onze eigen Belgische winnaar, Arne Pauwels, geselecteerd. Arne Pauwels -die dit jaar afstudeert als productontwikkelaar van de Artesis Hogeschool- ontwierp de Baridi, een transporteerbare klimaatkamer voor landbouwers in Subsahara Afrika. Andere inzendingen hadden zeer zeker design kwaliteiten maar waren minder probleemoplossend. De jury prijst de realistische aanpak van Pauwels en zijn zeer goed onderbouwde en rationele presentatie. De technische eenvoud van dit ontwerp maakt het zeer haalbaar, alsdus de jury. Zijn uitvinding grijpt op een andere manier dan de gangbare in. Ze is sociaal ingrijpend zonder opdringend te zijn. De landbouwer heeft zelf de keuze om de aangeboden oplossing al dan niet te gebruiken. Het heeft ook de mogelijkheid om een bewustwording te creëren: als een landbouwer minder oogst verliest, kan hij meer verkopen en meer winst maken. De finalisten maken kans om de prijs van £10.000 in de wacht te slepen. De internationale winnaar wordt bekend gemaakt op 8 november door James Dyson. (RDM)