Deze week wordt er een nieuwe meubellijn voorgesteld, ontwikkeld door Belgische ontwerpers die tot hiertoe niet actief waren op het designfront: goed voor een verrassing!

De vintagehype beïnvloedt designers meer dan ooit. Sommige nieuwe ontwerpen zouden niet mis hebben gestaan op Expo 58. Op zich is dat een interessante evolutie die niet echt voorspeld werd, goed 10 à 15 jaar geleden, toen veel designers en producenten droomden van nieuwe materialen en vormen. De belangstelling voor de eenvoudige en krachtig ontworpen meubels uit de late jaren '30 en vooral '50 duwt de creativiteit wel in een bepaalde richting.

Deze week wordt in Brussel een nieuwe kleine collectie gepresenteerd die helemaal in de lijn ligt van wat grote tenoren als Le Corbusier, Charlotte Perriand en Jean Prouvé ontwierpen in de jaren '50. Een van de ontwerpsters, Marie Querton, bekent dit zelf. Het is door hun belangstelling en bewondering voor wat toen werd gemaakt en de onvindbaarheid van dit soort meubilair dat ze samen met decoratrice Amélie de Borchgraeve en designverzamelaar en designrestaurateur Marc Hotermans de lijn Behave heeft bedacht.

Retro én hedendaags

Een nog kleine meubellijn met een vintage uitstraling. In twee ontwerpen voel je zeker de hand van Hotermans. Hij geniet trouwens van een internationale naam en faam als kenner en restaurateur van ondermeer modernistische meubels van Le Corbusier en Perriand. Hotermans heeft het bureau, de Be Smart en de hangkastjes Be Happy van de Behave-lijn ontworpen. Ze worden ook in zijn atelier geproduceerd.

Daarnaast ontwikkelden Querton en de Borchgraeve ook een bibliotheekrekje, de Be Cool, alsook een ligbank, de Be Easy en de Be Relax, een dagbed. De Be Fun is een heus buffet met schuifdeuren zoals ontelbare ontwerpers ze in de jaren '50 hebben laten maken. De lijn is dus een beetje retro, maar ook weer actueel, want de frisse kleuren en de hedendaagse afwerking zijn echt van nu.

Piet Swimberghe

De designlijn Behave wordt van donderdag tot en met zaterdag in Brussel getoond (Vlaamse Steenweg 59 te 1000 Brussel, telkens van 14 tot 18u).

Deze week wordt er een nieuwe meubellijn voorgesteld, ontwikkeld door Belgische ontwerpers die tot hiertoe niet actief waren op het designfront: goed voor een verrassing! De vintagehype beïnvloedt designers meer dan ooit. Sommige nieuwe ontwerpen zouden niet mis hebben gestaan op Expo 58. Op zich is dat een interessante evolutie die niet echt voorspeld werd, goed 10 à 15 jaar geleden, toen veel designers en producenten droomden van nieuwe materialen en vormen. De belangstelling voor de eenvoudige en krachtig ontworpen meubels uit de late jaren '30 en vooral '50 duwt de creativiteit wel in een bepaalde richting. Deze week wordt in Brussel een nieuwe kleine collectie gepresenteerd die helemaal in de lijn ligt van wat grote tenoren als Le Corbusier, Charlotte Perriand en Jean Prouvé ontwierpen in de jaren '50. Een van de ontwerpsters, Marie Querton, bekent dit zelf. Het is door hun belangstelling en bewondering voor wat toen werd gemaakt en de onvindbaarheid van dit soort meubilair dat ze samen met decoratrice Amélie de Borchgraeve en designverzamelaar en designrestaurateur Marc Hotermans de lijn Behave heeft bedacht. Retro én hedendaags Een nog kleine meubellijn met een vintage uitstraling. In twee ontwerpen voel je zeker de hand van Hotermans. Hij geniet trouwens van een internationale naam en faam als kenner en restaurateur van ondermeer modernistische meubels van Le Corbusier en Perriand. Hotermans heeft het bureau, de Be Smart en de hangkastjes Be Happy van de Behave-lijn ontworpen. Ze worden ook in zijn atelier geproduceerd. Daarnaast ontwikkelden Querton en de Borchgraeve ook een bibliotheekrekje, de Be Cool, alsook een ligbank, de Be Easy en de Be Relax, een dagbed. De Be Fun is een heus buffet met schuifdeuren zoals ontelbare ontwerpers ze in de jaren '50 hebben laten maken. De lijn is dus een beetje retro, maar ook weer actueel, want de frisse kleuren en de hedendaagse afwerking zijn echt van nu.Piet Swimberghe