Afscheid nemen in stijl

Een collectie rouwjuwelen, sereen vormgegeven urnen of kleurrijke doodskisten om afscheid te nemen in stijl.

Het dagelijkse leven dient wel vaker als inspiratiebron van ontwerpers. En dus ook een essentieel van dat leven, het verlies van onze geliefden. Piet Stockmans, Hannes D’haese en Luc Vincent en Anne Laure Frizot zorgen ervoor dat ook afscheid nemen in stijl kan.

Zo heeft Piet Stockmans een aantal porseleinen urnen ontworpen. Door hun stolpvorm refereren ze aan de glazen stolpen die vroeger over kruis- en heiligenbeelden werden gezet op de schoorsteen. Hun serene vormgeving maakt het perfect mogelijk om ook deze moderne urnen een plaatsje in huis te geven. Zo blijft de geliefde toch latent aanwezig.

Naast de urnen heeft schoonzoon Frank Claesen voor de Studio Collectie een windlicht ontworpen. Het uiterst dunne porselein van het kruisvormige object is voorzien van een typisch Stockmansblauw randje. Personalisatie is zowel bij de urnen als het windlicht mogelijk.

Kleurrijke rustplaats
Kunstenaar Hannes D’haese heeft het over een andere, veel kleurrijker boeg gegooid. Met zijn kleurrijke doodskisten refereert de kunstenaar onder andere aan de Egyptische cultuur, waar het gebruikelijk was om de kisten van de mummies te beschilderen.

“Kleurrijke personen verdienen een kleurrijke laatste rustplaats. En mensen die tijdens hun leven van kunst houden, willen misschien ook dat hun laatste rustplaats een kunstwerk is. De kisten worden dan ook allemaal door mij persoonlijk beschilderd”, stelt D’haese. Acteur Axel Daeseleire voorziet sommige kisten, die op de markt gebracht worden door Creative Coffins, van een literaire boodschap.

Hulp bij afscheid

Luc Vincent en Anne Laure Frizot gingen dan weer creatief aan de slag voor de nabestaanden. Op vraag van AuroDesign ontwierpen ze een collectie rouwjuwelen. “De dood is nog steeds een beetje taboe, het ceremoniĆ«le aspect rond de dood wordt steeds korter. Met onze juwelen willen we het emotionele aspect opnieuw een belangrijkere plaats geven”, vertelt Luc Vincent.

Zoals bijvoorbeeld in de Oudheid, waar de as van de overledene in een hangertje werd gestopt, willen de juwelen de nabestaanden – weliswaar op een meer symbolische manier – helpen bij het rouwproces.

“Het is de bedoeling om de juwelen te dragen tijdens de eerste vier fasen, namelijk ontkenning, protest, onderhandelen/vechten en depressie, van het rouwproces. Tijdens de laatste fase, de aanvaarding, kan je het juweel dan opbergen in een speciaal daarvoor ontworpen doosje”, legt marketing manager van AuroDesign Dirk De Rijcke uit.

Altijd in hart

De collectie bestaat uit vier lijnen, die ‘Infinity’, ‘Timeless’, ‘Memory’ en ‘Traces’ gedoopt zijn. Ze bestaan telkens uit een ring, armband en halssnoer. “Door personalisatie met een naam of een woord kunnen de nabestaanden er echt een uniek juweel van maken.”

“Bovendien kunnen op die manier herinneringen en emoties overgebracht worden naar de volgende generaties. Want het is de bedoeling dat de juwelen van generatie op generatie overgedragen worden. Zo blijven de overledenen voor altijd in het hart van de nabestaanden”, aldus Luc Vincent.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content