De laatste jaren gaat er steeds meer aandacht naar het welzijn van het milieu. In dit kader wordt de Ecodesign Awards '09 in de Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk uitgereikt.

Elk jaar nemen steeds meer Belgische studenten productontwikkeling, vormgeving of verpakkingsontwerp deel aan het initiatief van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

OVAM wil ecodesign bij studenten promoten. Naast aandacht voor de traditionele ontwerpprocedure, houden ze extra rekening met de milieuimpact van het product, van de ontwerp- en productiefase tot de afval- en recyclagefase. Dit moet leiden tot milieuverantwoorde bedrijfsvoering, innovatief ontwerpen en een schoner milieu.

Jan-Laurens Feytongs, student aan de Genkse Media & Design Academie, won de eerste prijs met zijn eindwerk PULSE, een elektrische motorfiets uit bio-afbreekbare en gerecycleerde materialen gefabriceerd.

De tweede prijs ging naar Gilles Van de Sompel, een student van de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Met AgoDeck ontwierp hij een schuifbare zwembadoverdekking die door middel van zonnecollectoren energie bespaart.

Daarnaast reiken OVAM en Design Vlaanderen een Ecodesign Award PRO uit aan professionele ontwerpers die inspanningen leveren voor een schoner milieu. Op 19 januari 2010 maken ze de winnaar bekend in het Vlaams Parlement.

JoÃ"lle Verstraeten

De laatste jaren gaat er steeds meer aandacht naar het welzijn van het milieu. In dit kader wordt de Ecodesign Awards '09 in de Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk uitgereikt.Elk jaar nemen steeds meer Belgische studenten productontwikkeling, vormgeving of verpakkingsontwerp deel aan het initiatief van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). OVAM wil ecodesign bij studenten promoten. Naast aandacht voor de traditionele ontwerpprocedure, houden ze extra rekening met de milieuimpact van het product, van de ontwerp- en productiefase tot de afval- en recyclagefase. Dit moet leiden tot milieuverantwoorde bedrijfsvoering, innovatief ontwerpen en een schoner milieu.Jan-Laurens Feytongs, student aan de Genkse Media & Design Academie, won de eerste prijs met zijn eindwerk PULSE, een elektrische motorfiets uit bio-afbreekbare en gerecycleerde materialen gefabriceerd. De tweede prijs ging naar Gilles Van de Sompel, een student van de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Met AgoDeck ontwierp hij een schuifbare zwembadoverdekking die door middel van zonnecollectoren energie bespaart. Daarnaast reiken OVAM en Design Vlaanderen een Ecodesign Award PRO uit aan professionele ontwerpers die inspanningen leveren voor een schoner milieu. Op 19 januari 2010 maken ze de winnaar bekend in het Vlaams Parlement. JoÃ"lle Verstraeten