Wie door Turnhout rijdt en, zoals ik, meer naar de huizen kijk dan naar de weg, weet dat Turnhout architecturale parels heeft. Je ziet er tal van prachtige moderne gebouwen uit de jaren '50 tot '70. Kenners weten dat Turnhout ook een naam heeft in de architectuurgeschiedenis.

De beroemde modernistische architect Renaet Braem, zeg maar de Le Corbusier van België, had het immers over de Turnhoutse School, een architectuurstromingen uit de naoorlogse periode. Maar de architectuurgeschiedenis van Turnhout is ouder en rijker, want een voorloper van de Turnhoutse School was architect Jozef Schellekens (1909 - 1963) wie in 1935 een prachtig huis bouwde dat nu, tijdelijk, als museumwoning toegankelijk is. Dit prachtige pand werd helemaal hersteld, bevat nog de originele meubels en schilderijen van Schellekens, ook actief als kunstenaar, en is voor 95 % origineel bewaard. Voor wie van museumwoningen houdt is dit pand het neusje van de zalm.

Modernist Jozef SchellekensJozef Schellekens was een tijdgenoot van de fameuze Braem. Hij studeerde af in '33 en werd in '37 Provinciaal architect. Door deze job kon hij allerlei grote gebouwen realiseren, zoals scholen en gemeentehuizen in de Provincie Antwerpen. In '54 realiseerde hij bijvoorbeeld het openluchttheater van het Rivierenhof in Deurne en in '58 het strandpaviljoen van de zwemvijver Zilvermeer te Mol. Maar zijn eigen woning in de typische stijl van de jaren '30, uiteraard geen art deco, maar puur modernisme, blijft een van de mijlpalen van zijn oeuvre.

De expo over Jozef Schellekens past in het kader van Turnhout als Cultuurhoofdstad van Vlaanderen in 2012. Het project wordt trouwens geleid door architect Luc Vanhout, kleinzoon van Jozef Schellekens en zoon van Carli Vanhout, een van de tenoren van de Turnhoutse School.

Turnhoutse School Van 24 november organiseert de architectuurvereniging Ar-Tur ook een schitterende tentoonstelling in De Warande over de architecten van de Turnhoutse School. Daarin komen de werken aan bod van onder meer Lou Jansen, Paul Neefs, Rudi Schiltz, Paul Schellekens en Carli Vanhout. Deze expo loopt eveneens tot 27 januari. We komen hier zeker nog op terug!

Piet Swimberghe

De woning van Jozef Schellekens, Steenweg op Mol 66 te Turnhout, kan je tot 27 januari bezichtigen, elke woensdag en zondag van 13 tot 18u. Voor een afspraak verwijzen we naar info@architectsinmotion.be of de site: www.jozefschellekens.be

Wie door Turnhout rijdt en, zoals ik, meer naar de huizen kijk dan naar de weg, weet dat Turnhout architecturale parels heeft. Je ziet er tal van prachtige moderne gebouwen uit de jaren '50 tot '70. Kenners weten dat Turnhout ook een naam heeft in de architectuurgeschiedenis. De beroemde modernistische architect Renaet Braem, zeg maar de Le Corbusier van België, had het immers over de Turnhoutse School, een architectuurstromingen uit de naoorlogse periode. Maar de architectuurgeschiedenis van Turnhout is ouder en rijker, want een voorloper van de Turnhoutse School was architect Jozef Schellekens (1909 - 1963) wie in 1935 een prachtig huis bouwde dat nu, tijdelijk, als museumwoning toegankelijk is. Dit prachtige pand werd helemaal hersteld, bevat nog de originele meubels en schilderijen van Schellekens, ook actief als kunstenaar, en is voor 95 % origineel bewaard. Voor wie van museumwoningen houdt is dit pand het neusje van de zalm. Modernist Jozef SchellekensJozef Schellekens was een tijdgenoot van de fameuze Braem. Hij studeerde af in '33 en werd in '37 Provinciaal architect. Door deze job kon hij allerlei grote gebouwen realiseren, zoals scholen en gemeentehuizen in de Provincie Antwerpen. In '54 realiseerde hij bijvoorbeeld het openluchttheater van het Rivierenhof in Deurne en in '58 het strandpaviljoen van de zwemvijver Zilvermeer te Mol. Maar zijn eigen woning in de typische stijl van de jaren '30, uiteraard geen art deco, maar puur modernisme, blijft een van de mijlpalen van zijn oeuvre. De expo over Jozef Schellekens past in het kader van Turnhout als Cultuurhoofdstad van Vlaanderen in 2012. Het project wordt trouwens geleid door architect Luc Vanhout, kleinzoon van Jozef Schellekens en zoon van Carli Vanhout, een van de tenoren van de Turnhoutse School. Turnhoutse School Van 24 november organiseert de architectuurvereniging Ar-Tur ook een schitterende tentoonstelling in De Warande over de architecten van de Turnhoutse School. Daarin komen de werken aan bod van onder meer Lou Jansen, Paul Neefs, Rudi Schiltz, Paul Schellekens en Carli Vanhout. Deze expo loopt eveneens tot 27 januari. We komen hier zeker nog op terug! Piet Swimberghe