Investeren in tulpen? Nee toch, kan gewoon niet, want iedereen heeft ooit wel gehoord over de tulpomanie of bollenrazernij... En toch: het kan, Christie's veilt een schitterend tableau van een 'singerie' die de tulpomanie hekelt: wel een investering waard. Het gaat om een schilderij van Jan Breughel de Tweede dat een allusie weergeeft op de tulpomanie, de tulpengekte uit het begin van de 17de eeuw. Toen waren de Nederlanders verzot op tulpen en gewiekste zakenlui en oplichters speelden in op deze belangstelling door tulpenbollen te verkopen aan steeds hogere prijzen.

Tegen 1637 waren de bollen een fortuin waard. Toen telde je voor een lot, weliswaar bijzondere bollen, zoveel neer als de prijs van een grachtenpand in Amsterdam. Het hoogtepunt van de tulpenhandel situeerde zich in februari 1637. Maar een week later stortte de tulpenhandel in elkaar, de bollen werden quasi waardeloos. Sommigen hadden fortuin gemaakt, andere waren hun rijkdom verloren.

De tulpengekte, of tulpomanie bleef een metafoor voor een artificieel overgewaardeerde economie. Het onderwerp werd ontelbare malen geschilderd, ook door Jan Breughel de Tweede die er een schitterende parodie voor bedacht met apen. Precies deze singerie wordt volgende week, op dinsdag 7 mei aangeboden door Christie's Amsterdam. Tijdens het weekend kan je het werk bekijken, het wordt aangeboden in de veiling van de Oude Meesters.

Tulpen mogen dan geen investering meer waard zijn, dit tableau wel! Het is geschat op 70.000 à 100.000 euro. Dit bedrag lijkt heel redelijk voor een tableau dat ook in de toekomst populair zal blijven: kopen dus! Misschien een betere investering dan een Warhol of Hirst.

Piet Swimberghe

Investeren in tulpen? Nee toch, kan gewoon niet, want iedereen heeft ooit wel gehoord over de tulpomanie of bollenrazernij... En toch: het kan, Christie's veilt een schitterend tableau van een 'singerie' die de tulpomanie hekelt: wel een investering waard. Het gaat om een schilderij van Jan Breughel de Tweede dat een allusie weergeeft op de tulpomanie, de tulpengekte uit het begin van de 17de eeuw. Toen waren de Nederlanders verzot op tulpen en gewiekste zakenlui en oplichters speelden in op deze belangstelling door tulpenbollen te verkopen aan steeds hogere prijzen. Tegen 1637 waren de bollen een fortuin waard. Toen telde je voor een lot, weliswaar bijzondere bollen, zoveel neer als de prijs van een grachtenpand in Amsterdam. Het hoogtepunt van de tulpenhandel situeerde zich in februari 1637. Maar een week later stortte de tulpenhandel in elkaar, de bollen werden quasi waardeloos. Sommigen hadden fortuin gemaakt, andere waren hun rijkdom verloren.De tulpengekte, of tulpomanie bleef een metafoor voor een artificieel overgewaardeerde economie. Het onderwerp werd ontelbare malen geschilderd, ook door Jan Breughel de Tweede die er een schitterende parodie voor bedacht met apen. Precies deze singerie wordt volgende week, op dinsdag 7 mei aangeboden door Christie's Amsterdam. Tijdens het weekend kan je het werk bekijken, het wordt aangeboden in de veiling van de Oude Meesters. Tulpen mogen dan geen investering meer waard zijn, dit tableau wel! Het is geschat op 70.000 à 100.000 euro. Dit bedrag lijkt heel redelijk voor een tableau dat ook in de toekomst populair zal blijven: kopen dus! Misschien een betere investering dan een Warhol of Hirst. Piet Swimberghe