Niemeye staat te boek als één van de boegbeelden van de moderne architectuur. De Braziliaanse architect was een pionier in het gebruik van de mogelijkheden van het gewapend beton, en desondanks het feit dat hij inspiratie zocht in het functionalisme hadden zijn gebouwen gewelfde, sensuele vormen in plaats van hoekige lijnen en blokkige structuren. Niemeyer werd hierdoor vaak -al dan niet pejoratief- eerder beeldhouwer dan architect genoemd.

De man vergaarde internationale erkenning kreeg hij voor Brasilia, de hoofdstad vol futuristische bouwwerken die eind jaren vijftig werd neergepoot in het Braziliaanse hinterland. Zijn meest bekende creatie is de kathedraal van de stad.

Niemeyer ontwierp ook de beroemde zetel van de Verenigde Naties in New York. (Belga/KS)

Niemeye staat te boek als één van de boegbeelden van de moderne architectuur. De Braziliaanse architect was een pionier in het gebruik van de mogelijkheden van het gewapend beton, en desondanks het feit dat hij inspiratie zocht in het functionalisme hadden zijn gebouwen gewelfde, sensuele vormen in plaats van hoekige lijnen en blokkige structuren. Niemeyer werd hierdoor vaak -al dan niet pejoratief- eerder beeldhouwer dan architect genoemd. De man vergaarde internationale erkenning kreeg hij voor Brasilia, de hoofdstad vol futuristische bouwwerken die eind jaren vijftig werd neergepoot in het Braziliaanse hinterland. Zijn meest bekende creatie is de kathedraal van de stad. Niemeyer ontwierp ook de beroemde zetel van de Verenigde Naties in New York. (Belga/KS)