Uitgestrekte gebieden met vier, vijf tennisvelden naast elkaar? Nergens voor nodig. Architect David Tajchman ontwierp een compacte tennistempel, met liefst vijf tennisvelden boven elkaar.

Tijdens een internationale architectuurwedstrijd vroeg het Zweedse Växjö om een nieuw tenniscentrum te ontwerpen. Verschillende tennisvelden naast elkaar leek de meest logische optie, maar David Tajchman kwam met een heel ander idee: een tennistoren.

In zijn Tenniscalator stapelt Tajchman de velden gewoon bovenop elkaar, in plaats van braafjes naast elkaar. Vijf verdiepingen en in totaal negen tennisvelden, waarvan twee bovenop op het dak. Praktisch voor de spelers, die zich niet ver moeten verplaatsen, maar ook praktisch voor de organisatoren, want door de beperkte ruimte kan flink bespaard worden op energie. Dat ecologische aspect is overigens bijzonder aanwezig in de Tenniscalator. Het hele gebouw is opgetrokken uit hout uit de omgeving.

Hoe verrassend ook, Tajchmans ontwerp heeft het niet gehaald. Maar de architectuurwereld is het erover eens: dit is er eentje om te onthouden.

Liselotte Ampe

Uitgestrekte gebieden met vier, vijf tennisvelden naast elkaar? Nergens voor nodig. Architect David Tajchman ontwierp een compacte tennistempel, met liefst vijf tennisvelden boven elkaar. Tijdens een internationale architectuurwedstrijd vroeg het Zweedse Växjö om een nieuw tenniscentrum te ontwerpen. Verschillende tennisvelden naast elkaar leek de meest logische optie, maar David Tajchman kwam met een heel ander idee: een tennistoren. In zijn Tenniscalator stapelt Tajchman de velden gewoon bovenop elkaar, in plaats van braafjes naast elkaar. Vijf verdiepingen en in totaal negen tennisvelden, waarvan twee bovenop op het dak. Praktisch voor de spelers, die zich niet ver moeten verplaatsen, maar ook praktisch voor de organisatoren, want door de beperkte ruimte kan flink bespaard worden op energie. Dat ecologische aspect is overigens bijzonder aanwezig in de Tenniscalator. Het hele gebouw is opgetrokken uit hout uit de omgeving. Hoe verrassend ook, Tajchmans ontwerp heeft het niet gehaald. Maar de architectuurwereld is het erover eens: dit is er eentje om te onthouden. Liselotte Ampe