Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en het Team Vlaams Bouwmeester hebben de shortlist voor de Internationale Architectuurbiënnale van Venetië 2012 bekendgemaakt. Uit de 31 interdisciplinaire teams hebben ze er drie geselecteerd.

In haar keuze lette de jury naar eigen zeggen vooral op de helderheid en visie op de ViA Ruimte, de vertaling hiervan naar een sterke scenografie en de deskundigheid van het team. Op basis daarvan koos de beoordelingscommissie drie kandidaten, die hun concept in nauw overleg met de mensen van het Vlaams Architectuurinstituut en het Team Vlaams Bouwmeester verder mogen uitwerken.

De kandidaten op een rijtje: 1. Witherford Watson Mann Architects

William Mann, die voor dit team zal optreden als curator, stelt een samenwerking voor met kunstenaars Rudy Luijters en Maarten Vandenabeele, architecten/stedenbouwkundigen EX FLC en Xaveer De Geyter en sociaal en economisch professor Saskia Sassen. Hun voorstel is getiteld: 'Cities of clay, gravel and sand'.

2. Architecture Workroom

Roeland Dudal en Joachim Declerck van Architecture Workroom stellen het team AWJGGRAUaDVVTAT voor. Dat bestaat, naast Architecture Workroom, uit Joost Grootens, GRAU, architecten De Vylder Vinck Taillieu en Ante Timmermans. Hun voorstel richt zich op 'The ambition of territory'.

3. Joeri De Bruyn

In dit team, waarin Joeri De Bruyn het curatorschap en de algemene coördinatie op zich zal nemen, bevinden zich verder ook Maat ontwerpers. Zij staan de curator bij en leiden ook het ontwerpend onderzoek. Handelsreizigers in ideeën neemt de scenografie op zich. Samen stellen zij 'In Via Veritas - The European Condition' voor.

Elien Haentjens

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en het Team Vlaams Bouwmeester hebben de shortlist voor de Internationale Architectuurbiënnale van Venetië 2012 bekendgemaakt. Uit de 31 interdisciplinaire teams hebben ze er drie geselecteerd. In haar keuze lette de jury naar eigen zeggen vooral op de helderheid en visie op de ViA Ruimte, de vertaling hiervan naar een sterke scenografie en de deskundigheid van het team. Op basis daarvan koos de beoordelingscommissie drie kandidaten, die hun concept in nauw overleg met de mensen van het Vlaams Architectuurinstituut en het Team Vlaams Bouwmeester verder mogen uitwerken. De kandidaten op een rijtje: 1. Witherford Watson Mann Architects William Mann, die voor dit team zal optreden als curator, stelt een samenwerking voor met kunstenaars Rudy Luijters en Maarten Vandenabeele, architecten/stedenbouwkundigen EX FLC en Xaveer De Geyter en sociaal en economisch professor Saskia Sassen. Hun voorstel is getiteld: 'Cities of clay, gravel and sand'. 2. Architecture Workroom Roeland Dudal en Joachim Declerck van Architecture Workroom stellen het team AWJGGRAUaDVVTAT voor. Dat bestaat, naast Architecture Workroom, uit Joost Grootens, GRAU, architecten De Vylder Vinck Taillieu en Ante Timmermans. Hun voorstel richt zich op 'The ambition of territory'. 3. Joeri De Bruyn In dit team, waarin Joeri De Bruyn het curatorschap en de algemene coördinatie op zich zal nemen, bevinden zich verder ook Maat ontwerpers. Zij staan de curator bij en leiden ook het ontwerpend onderzoek. Handelsreizigers in ideeën neemt de scenografie op zich. Samen stellen zij 'In Via Veritas - The European Condition' voor. Elien Haentjens