Met haar Evelyn Grace Academy, een school in de Londense wijk Brixton, heeft de Irakees-Britse architecte Zaha Hadid voor de tweede keer op rij de gerenommeerde Stirling-prijs voor architectuur gewonnen. Die is goed voor zo'n 23.300 euro en wordt uitgereikt door The Royal Institute of British Architects.

Hadid, die op voorhand als favoriete werd getipt, haalde het van haar collega David Chipperfield. Die prijkte met zijn nieuwbouw van het Essense Folkwang-museum eveneens op de favorietenlijst.

Ook de futuristische velodroom in het nieuwe Londense olympische park, waar tijdens de Spelen van 2012 de baanwedstrijden zullen worden afgewerkt, werd door veel experten als mogelijke winnaar getipt.

MAXXI

Jaarlijks wordt de Stirling-prijs aan een architect uit Groot-Brittannië toegekend. Voorwaarde is dat de gebouwen binnen de Europese Unie opgetrokken zijn. Vorig jaar kreeg Hadid de prijs voor haar ontwerp van het MAXXI-museum in Rome.

De prijs werd naar de Britse architect James Stirling (1926-1992) genoemd. Hij was een van de belangrijkste Britse architecten uit de vorige eeuw. (Belga/EH)

Met haar Evelyn Grace Academy, een school in de Londense wijk Brixton, heeft de Irakees-Britse architecte Zaha Hadid voor de tweede keer op rij de gerenommeerde Stirling-prijs voor architectuur gewonnen. Die is goed voor zo'n 23.300 euro en wordt uitgereikt door The Royal Institute of British Architects. Hadid, die op voorhand als favoriete werd getipt, haalde het van haar collega David Chipperfield. Die prijkte met zijn nieuwbouw van het Essense Folkwang-museum eveneens op de favorietenlijst. Ook de futuristische velodroom in het nieuwe Londense olympische park, waar tijdens de Spelen van 2012 de baanwedstrijden zullen worden afgewerkt, werd door veel experten als mogelijke winnaar getipt. MAXXI Jaarlijks wordt de Stirling-prijs aan een architect uit Groot-Brittannië toegekend. Voorwaarde is dat de gebouwen binnen de Europese Unie opgetrokken zijn. Vorig jaar kreeg Hadid de prijs voor haar ontwerp van het MAXXI-museum in Rome. De prijs werd naar de Britse architect James Stirling (1926-1992) genoemd. Hij was een van de belangrijkste Britse architecten uit de vorige eeuw. (Belga/EH)