De voormalige kunstnijverheidsschool van Henry Van de Velde schittert opnieuw in zijn volle glorie.

Henry Van de Velde (1863-1957) bouwde het Weimarer Kunstschulen-ensemble tussen 1904 en 1911. Het wordt beschouwd als een van zijn belangrijkste bouwwerken. Sinds 1996 prijkt het gebouw dan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De voorbije jaren onderging het gebouw een grondige renovatie. Tijdens die opknapbeurt werd de aantasting door huiszwam verwijderd en werden ernstige bouwveranderingen, die dateerden uit de jaren vijftig, ongedaan gemaakt. Zo werd een uitgang die verbouwd werd bijvoorbeeld terug open gemaakt.

NMBS

Oorspronkelijk maakte het gebouw deel uit van de kunstscholen. In 1919 werd de Staatliches Bauhaus Weimar er gesticht. Ook vandaag doet het gebouw nog dienst als school, de faculteit Vormgeving van de Bauhaus-universiteit Weimar is er in ondergebracht. In april moeten de studenten er weer terecht kunnen voor onderricht.

In België geniet Henry Van de Velde vooral faam als architect van de Gentse boekentoren. Wat minder mensen weten, is dat hij ook het brein is achter het logo van de NMBS.

Elien Haentjens

De voormalige kunstnijverheidsschool van Henry Van de Velde schittert opnieuw in zijn volle glorie. Henry Van de Velde (1863-1957) bouwde het Weimarer Kunstschulen-ensemble tussen 1904 en 1911. Het wordt beschouwd als een van zijn belangrijkste bouwwerken. Sinds 1996 prijkt het gebouw dan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. De voorbije jaren onderging het gebouw een grondige renovatie. Tijdens die opknapbeurt werd de aantasting door huiszwam verwijderd en werden ernstige bouwveranderingen, die dateerden uit de jaren vijftig, ongedaan gemaakt. Zo werd een uitgang die verbouwd werd bijvoorbeeld terug open gemaakt. NMBS Oorspronkelijk maakte het gebouw deel uit van de kunstscholen. In 1919 werd de Staatliches Bauhaus Weimar er gesticht. Ook vandaag doet het gebouw nog dienst als school, de faculteit Vormgeving van de Bauhaus-universiteit Weimar is er in ondergebracht. In april moeten de studenten er weer terecht kunnen voor onderricht. In België geniet Henry Van de Velde vooral faam als architect van de Gentse boekentoren. Wat minder mensen weten, is dat hij ook het brein is achter het logo van de NMBS. Elien Haentjens