De vermaarde Japanse architect Kengo Kuma geeft het Musée Albert Kahn een hedendaagse gedaanteverwisseling. Zo krijgt de Parijse regio er nog een culturele kaskraker bij.

Het Musée Albert Kahn in Boulogne-Billancourt, net buiten Parijs, is nu al een aardige trekpleister, goed voor jaarlijks 125.000 bezoekers. Het is ook een bijzonder instituut dat buiten de regio niet zo goed bekend is. Tenzij bij wie belangstelling heeft voor de Japanse cultuur, etnografie en tuinen. Het Musée Albert Kahn heeft immers een beroemde Japanse tuin waarin er een authentiek Japans huis werd gebouwd en waar de in de jaren '50 afgebrande pagode straks wordt heropgebouwd. Naast de prachtige Japanse tuin is er ook een tropische kas en een Engelse tuin.

Het museum wordt tegen 2017 uitgebreid met een nieuwe vleugel, ontworpen door de bekende Japanse architect Kengo Kuma (° 1954). Het Musée Albert Kahn is ook een bijzonder instituut. Bankier en dokter Albert Kahn (1860 - 1940) reisde destijds de wereld rond en maakte overal foto's en filmopnames. Begin 20ste eeuw stuurde hij ook fotografen de wereld rond om foto's te maken. Het museum beschikte dus over een gigantisch archief. Het was zijn bedoeling om van zijn instituut "Les Archives de la Planète" te maken, een beetje zoals ons Mundaneum te Mons. Het museum is in ieder geval voor liefhebbers van de Japanse cultuur een must. Albert Kahn was immers een grote bewonderaar van de Japanse cultuur en reisde ook vele malen naar het land van de rijzende zon.

Straks wordt het museum nog mooier, na de heropbouw van de pagode en de bouw van de nieuwe vleugel in een hedendaagse 'Japanse' stijl. Ondertussen kan je het Musée Albert Kahn wel bezoeken. Je komt er trouwens vanuit het centrum via metrolijn 10, Boulogne - Pont de St-Cloud.

Info: www.albertkahn.co.uk

Piet Swimberghe

De vermaarde Japanse architect Kengo Kuma geeft het Musée Albert Kahn een hedendaagse gedaanteverwisseling. Zo krijgt de Parijse regio er nog een culturele kaskraker bij. Het Musée Albert Kahn in Boulogne-Billancourt, net buiten Parijs, is nu al een aardige trekpleister, goed voor jaarlijks 125.000 bezoekers. Het is ook een bijzonder instituut dat buiten de regio niet zo goed bekend is. Tenzij bij wie belangstelling heeft voor de Japanse cultuur, etnografie en tuinen. Het Musée Albert Kahn heeft immers een beroemde Japanse tuin waarin er een authentiek Japans huis werd gebouwd en waar de in de jaren '50 afgebrande pagode straks wordt heropgebouwd. Naast de prachtige Japanse tuin is er ook een tropische kas en een Engelse tuin. Het museum wordt tegen 2017 uitgebreid met een nieuwe vleugel, ontworpen door de bekende Japanse architect Kengo Kuma (° 1954). Het Musée Albert Kahn is ook een bijzonder instituut. Bankier en dokter Albert Kahn (1860 - 1940) reisde destijds de wereld rond en maakte overal foto's en filmopnames. Begin 20ste eeuw stuurde hij ook fotografen de wereld rond om foto's te maken. Het museum beschikte dus over een gigantisch archief. Het was zijn bedoeling om van zijn instituut "Les Archives de la Planète" te maken, een beetje zoals ons Mundaneum te Mons. Het museum is in ieder geval voor liefhebbers van de Japanse cultuur een must. Albert Kahn was immers een grote bewonderaar van de Japanse cultuur en reisde ook vele malen naar het land van de rijzende zon. Straks wordt het museum nog mooier, na de heropbouw van de pagode en de bouw van de nieuwe vleugel in een hedendaagse 'Japanse' stijl. Ondertussen kan je het Musée Albert Kahn wel bezoeken. Je komt er trouwens vanuit het centrum via metrolijn 10, Boulogne - Pont de St-Cloud. Info: www.albertkahn.co.uk Piet Swimberghe